Erőss Zsolt édesanyja: fiam a Himalájánál is feljebb ment

Nemcsak a csúcsokat hódítgató hegymászónak, de a gyermekét elvesztő anyának is kivételes erőre van szüksége – vallja Erőss Zsolt édesanyja, aki addig reménykedik fia életben maradásában, míg lesz akivel osztoznia ebben.

„Hallottam nemrég egy vélekedést egy édesanyától, akinek évek óta tűnt el így az alpinista fia, és még mindig hazavárja. Természetesen azt szeretném üzenni minden ilyen édesanyának, hogy mi is hősök vagyunk, és a fiaink is, ők elsősorban. Mert ki kell tudni bírni, hogy ők eltűntek, de élnek mégis, csak nem velünk. Én hiszem azt, hogy nekünk örök életünk van, a lélek tovább él. Ezt üzenem Kiss Péter édesanyjának is" – mondta Erőssné Kovács Edit a TV2 Mokkacímű műsorában a Hír24 összefoglalója szerint.

„Az a lélek, ami bennünk van és vezényel minket, néha súg. Nekem azt súgta, amikor a menyem telefonált kedden reggel 9 órakor: jaj Istenem, jaj Istenem, jaj Istenem. Csak ez jött ki belőlem, több semmi, pedig nem volt még akkor baj. Mondta a menyem, hogy nincs semmi baj, lefelé jönnek, hát megvan a csúcs" – idézte fel az édesanya azt a napot, amikor meghallotta az első hírt.

A Story magazinnak nyilatkozva arról is beszélt: nem tudja elképzelni az életet fia nélkül: „Fáj a lelkem, amikor arra gondolok, hogy Zsoltit nem láthatom többé. De amíg akad egy ember, aki abban reménykedik, hogy mégiscsak él a gyerekem, hát én odaállok mellé. Mindig ugyanazzal engedtem útjára, a Jóisten áldjon és segítsen meg! Mindenki imádkozik érted, és nagy szeretettel kísér utadon!"

Az asszony a TV2 stúdiójában elbúcsúzott fiától: „Zsolt én üzenem neked, tudom, hogy itt vagy. Az utolsó könyvedhez az volt írva, a Himalájánál is föntebb. Hát most vagy igazán a Himalájánál is föntebb..."

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését múlt szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak múlt hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. Kedd délután óta minden rádiókapcsolat megszakadt a mászókkal.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.

Kedd este 9 órakor Erőss Zsoltra és Kiss Péterre emlékezve Erdély-szerte gyertyát gyújtottak az Erdélyi Kárpát-Egyesület kezdeményezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?