Mécs László: Erőss Zsolt halálát a túlzott kockázatvállalás okozta

A túlzott kockázatvállalás okozta Erőss Zsolt halálát - mondta Mécs László hegymászó, Erőss egyik mászótársa a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak. Mécs szerint az is túl kockázatos volt, hogy a világ egyik legveszélyesebb nyolcezres csúcsára "vitte" Kiss Pétert, aki eddig csak az Alpokban mászott. "Őt egyszerűen nem lett volna szabad elvinni. Korábban csak az Alpokban mászott, érdemes lett volna elmennie egy 6-7000 méter magas hegyre, és utána egy könnyebb nyolcezresre" - fogalmazott.

Mécs 1993 óta járt közös expedíciókra Erőss Zsolttal, tagja volt a Magyarok a világ nyolcezresein csapatnak is. Kapcsolatuk a tavalyi, Annapurnára szervezett expedíción romlott meg.

"Erőss mindig is nehezen fordult vissza a csúcs elérése nélkül, de korábban mindig vissza tudott jönni. Voltak már helyzetek, amikor talán kevésen múlt, hogy lejött. A sztármászók gyakran érnek tragikus véget. Óriási elvárás nehezedik rájuk, és ez arra sarkallja őket, hogy túlzott kockázatot vállaljanak. Általában a személyiségük is olyan, hogy hajlamosak a végsőkig feszíteni a húrt" - mondta a Heti Válasznak Mécs.

Kapcsolódók

Kimaradt?