Tragédia történhetett Erőss Zsolttal

Több mint huszonnégy órája nem sikerült felvenni a kapcsolatot a csíkszeredai származású Erőss Zsolttal és mászótársával, Kiss Péterrel, akik a 8586 méteres Kancsendzönga meghódítása utáni ereszkedés közben került bajba. Az expedíció Facebook-oldalán „tragédia” címszóval tették közzé a hírt.

Egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert - mondta el Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek.

Szinte semmi remény sincs

"Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs" arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak - fogalmazott Vincze Szabolcs. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák - saját biztonságuk érdekében - elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót.

„Rossz napra ébredtünk"

„Rossz napra ébredtünk!  A tegnapi remények szertefoszlottak. A rádiókapcsolat megszűnt Zsolttal. Tegnap délután három óra óta nem válaszol a hívásra! Petiről tegnap reggel 8 óra óta nem tudok semmit. Zsolt szerint elindult lefelé előtte. De ez egyáltalán nem biztos!" – írta a Magyarok a világ nyolcezresein honlapra Kollár Lajos, az expedíció vezetője. Hozzátette, a biztos az: nincs rádió kapcsolat, a négyes tábor és környékének átvizsgálása után sincs nyomuk.

Kollár beszámolója szerint tettek még egy kísérletet a koreai mászókollégákkal együtt (akiknek 2 sherpájuk és 2 mászójuk még a 4-es táborban van) egy szervezett, környék és a táborok átvizsgálására szerdán, de ez is eredménytelenül zárult.

Ezt követően nyilvánították hivatalosan is eltűntnek a 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászóját, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. 

A két mászó május 19-e óta szabadban tölti az éjszakákat. Az újabb éjszaka közeledtével esélyeik szinte a nullával egyenlőek - tudta meg a hvg.hu Vincze Szabolcstól, az expedíció szóvivőjétől.

Mint arról beszámoltunk: kedden a 8586 méteres csúcsról való ereszkedés közben rádión segítséget kért Erőss Zsolt és Kiss Péter, mert annyira legyengültek, hogy egyedül képtelenek voltak leereszkedni.

A sikeres csúcstámadás óta több katasztrófa is történt a Kancsendzöngán: egy nagy lavina elvitte a kettes tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó leereszkedés közben életét vesztette, két serpa megsérült, és a lavina miatt sokan a szabadban töltötték az éjszakát.

Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A "nyolcezresek" közül immár csak az Annapurna és a K2 van hátra.

Kapcsolódók

Kimaradt?