Serpák menthetik meg a bajba jutott magyar hegymászókat

Két serpa segíthet a Kancsendzöngán bajba jutott két magyar hegymászón, Erőss Zsolton és Kiss Péteren. Egy napba is telhet azonban, mire a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának 5300 méteren fekvő alaptáborából feljutnak a 7600 méteren lévő 4-es táborba - mondta kedden késő este az Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.

A hegyen lavina zúdult alá, elsodorta a 2-es tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó meghalt, sokan a szabadban töltötték az éjszakát. A (magyar) fiúk fáradtak és nagyon le vannak gyengülve, ezért segítséget kell küldeni eléjük – mondta korábban az expedíció vezetője, Kollár Lajos. Hozzátette: minél előbb biztonságban szeretné tudni a csapatot, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

Az expedíció honlapján megjelent információk szerint a két magyar hegymászó elszakadt egymástól. Kollár Lajos azt írta: találtak két serpát, akik vállalták, hogy felkapaszkodnak a 4-es táborba, hogy segítsenek a bajba jutott magyarokon.

A Magyarországon tartózkodó Vincze Szabolcs kedd este azt mondta: egyelőre nem tudja, elindult-e már a két serpa. A sajtófőnök szerint egy napba is telhet, mire felérnek az alaptáborból.

Vincze Szabolcs szerda reggel is azt mondta, hogy egyelőre nincs új híre a magyar hegymászókról. Kollár Lajost, az expedíció vezetőjét szerda reggelig sem ő, sem az MTI nem tudta elérni.

A Magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 van hátra a "nyolcezresek" közül.

Kapcsolódók

Kimaradt?