2019-es férfi kézi-vb: Egyiptomon át vezet az út Herningbe

Szerda este 9 óra körül, az Egyiptom elleni mérkőzés végén már tudni fogják a magyar válogatott tagjai és az őket elkísérő több száz szurkoló, hogy a hétvégétől validálják-e szállásfoglalásukat a mintegy 3 órára levő észak-dániai Herningben. Ugyanis a fáraók elleni győzelemmel meglenne a csoportkörbe való továbbjutás a 2019-es férfi kézilabda világbajnokságon.

Mint arról élő helyszíni tudósításainkban beszámoltunk, a Csoknyai István és Vladan Matics vezette magyar válogatott egy Argentína elleni 25-25-ös döntetlennel kezdte a tornát, majd legyőzte Angolát és Katart. Így a hibátlan Svédország mögött jelenleg 5 ponttal a D csoport második helyét foglalja el.

19 órától élő szöveges tudósítással jelentkezünk a Magyarország-Egyiptom mérkőzésről. 

Egy esetleges Egyiptom elleni győzelemmel behozhatatlan előnyre tenne szert, sőt azt is bebiztosítaná - függetlenül a többi csapat eredményeitől - hogy a középdöntőnek pont(okk)al vág neki. Ugyanis a lebonyolítási szabályzat szerint a három továbbjutó csapat az egymás ellen elért eredményeket és közetkezésképpen, pontokat viszi tovább. Így például, ha Katar lenne a harmadik továbbjutó, akkor a magyar válogatottnak már 2 pontja lenne Herningben. Ám ha Argentína jutna tovább a csoportból, akkor a magyarok csak a döntetlenért járó 1 pontot vinnék tovább. Természetesen a másik biztos továbbjutónak számító Svédország csütörtöki legyőzése további 2 ponttal növelné a magyarok „hozományát” Herningben.

De ne fussunk ennyire előre, lássuk a szerdai ...medvét.

Egyiptom csapata sorozatban tizennegyedszer szerepel a világbajnokság főtábláján. Pár éve még meglepetésszerű volt a “Fáraók” egy-egy bravúros teljesítménye, amivel elérték, hogy a komolyabb csapatok is alaposan felkészülnek belőlük. A legjobb esélyük a közelmúltban a 2015-ös katari rendezésű vb-n volt egy kiugró eredményre, ám akkor nem sikerült az áttörés (14. hely). A franciaországi viadalon további egy helyet javítottak a végső helyezésükön. Két év múlva pedig éppen Egyiptom ad otthont a tornának, a szövetség igazi célja, hogy addigra állítson össze egy masszív csapatot.

A tavalyi Afrikai Nemzetek Kupáján elveszített döntő Marwan Ragab szövetségi kapitány állásába került. Hosszas választás után végül David Davis vette át a tisztségét. Az azóta a Telekom Veszprém edzőjének is kinevezett spanyol szakember egy teljesen új irányvonalat hozott a csapathoz, munkájának pedig 2021-re kell beérnie.

Davis nem sokat változtatott a legutóbbi versenyeken látott kereten, csupán kényszerűségből hagyott ki néhány játékost. Habár Mamdouh Taha, Mohamed Elbassiouny, vagy Ahmed Abouelfetoh sem számított alapembernek, mégis fontos láncszemek voltak a korábbi csapatösszetételben, rájuk most sérülés miatt nem számíthat a kapitány. Ott van viszont továbbra is a névsorban a legnagyobb sztár, Ahmed Elahmar, a még mindig “csak” 34 éves jobbátlövő sorozatban hetedik vb-jét kezdi meg az egyiptomiak kulcsembereként. Elképesztően gólérzékeny, testi adottságainak és technikai képzettségének köszönhetően pedig sokoldalú játékos, szélsőként is bármikor bevethető. Mellette az irányító poszton szereplő Eslam Hassan lehet a csapat vezére, rá is elsősorban a támadások során építhetnek. Szintén nagy név a Montpellier BL-győztes beállója, Mohamed Mamdouh. A kölni sikerben oroszlánrészt vállaló vonaljátékosra a védelem tengelyében számol Davis.

Egyiptom játéka eddig is a masszív védekezésre, és az abból indított gyors támadásokra épült. Ez a spanyol edző érkezésével sem változik, sőt. A védőfal abszolút alappillére Mohamed Elmasry, aki csak a defenzív játéknál kerül a pályára. A felállás alap esetben a hatosfal, de az egykoron kiváló zavaróként számon tartott Davis biztosan kidolgozott egy nyitottabb felállást is. Természetesen fontos szerep jut a kapusoknak, közülük Karim Hendawy számít az egyértelmű kezdőnek. A már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozó hálóőr ezúttal új társat kapott az afrikai BL-t nyerő Al Ahly egyese, Mohamed Essamszemélyében.

A már említett gyors támadásokat elsősorban Mohamed Sanad fejezi be, aki idén a francia ligában is legjobbak közé tartozik, egészen pontosan a negyedik a góllövőlistán. A jobb szárny vele kissé erősebbnek tűnik a balnál. Az átlövő poszton azonban nincs különbség, a jobbkezes oldalon két már Európát is megjárt tüzér ellensúlyozza Elahmar eredményességét. Ali Zein és Yehia Elderaa egyaránt lehet kezdő, Davis az aktuális ellenféltől függően küldheti pályára őket.

Egyiptom kerete
Kapusok: Karim Hendawy (Besiktas Mogaz HT), Mohamed Essam (Al Ahly SC)
Jobbszélsők: Mohamed Sanad (USAM Nimes), Akram Yousri (Zamalek SC)
Jobbátlövők: Ahmed Elahmar (Zamalek SC), Yahia Khaled (Zamalek SC)
Irányítók: Eslam Hassan (Al Ahly SC), Ahmed Khairy (Al Ahly SC)
Beállók: Mohamed Mamdouh (Montpellier HB), Wissam Nawar (Zamalek SC), Mohamed Maher (Gezira SC)
Balátlövők: Ali Zein (UAE Sharjah Handball), Yehia Elderaa (Zamalek SC), Abdelrahman Abdou (Al Ahly SC), Omar Hagag (Al Ahly SC)
Balszélsők: Omar Elwakil (Al Ahly SC), Karim Ayman (Zamalek SC)
Védekező: Ibrahim Elmasry (Al Ahly SC)
Szövetségi kapitány: David Davis

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?