2019-es férfi kézi-vb: tényleg izgulnunk kell Angola ellen (is)?

Két nappal ezelőttig kutya se fogadott volna arra, hogy Angola nem pofozógép lesz a német-dán társrendezésű 2019-es férfi kézilabda világbajnokság D csoportjában, ám az afrikaiak pénteken óriási meglepetésre 24-23-ra legyőzték a négy évvel ezelőtt mégy döntőt játszó Katart. 

Felipe Cruz, az angolaiak önbizalomtól duzzadó edzője a katar elleni meccs után nem teketóriázott: tiszelik, becsülik a magyarokat, de vasárnap este 9 óra körül ők szeretnék újraélni ezt.

Nézzük meg, hogy kik is ezek a táltos afrikaiak?

Tavaly sorozatban másodszor is bronzérmet nyert Angola válogatottja az Afrikai Nemzetek Kupáján, ezzel kvalifikálta magát az idei világbajnokságra. Filipe Cruz szövetségi kapitány az utóbbi néhány évben egy masszív csapatot gyúrt össze, a fekete kontinensen egyértelműen ők lettek a “harmadik erő” a két favorit mögött. Tunézia és Egyiptom azért még nagy falat a számukra, csakúgy mint egy világbajnokság – a két évvel ezelőtti franciaországi torna bizonysága szerint, ahol végül az utolsó helyen végeztek.

A Maszol kiküldött munkatársa vasárnap este 7 órától élő szöveges tudósításban jelentkezik a koppenhágai Royal Arénából.

Idén sem lehetnek vérmes reményeik, a cél a legutóbbi helyezés javítása lehet maximum. A játékoskeret összetétele nem sokat változott, a kulcsemberek közül viszont ketten is, Sérgio Lopes és Elias António kikerültek. A két veterán az angolai válogatott leggólerősebb játékosai közé tartozott Franciaországban, különösen Lopes hiányát érezhetik meg idén. Az irányító Romé Hebo lehet így az abszolút kulcsember, mellette Edvaldo Ferreirára is komoly szerep hárul majd a balátlövő poszton. A védelem oszlopa Gabriel Teca lesz, a beálló a támadások során szinte végig a pályán szokott lenni. Mindössze két balkezes játékos szerepel Filipe Cruz legszűkebb névsorában, a jobb oldal így kissé sebezhető pontnak tűnik, illetve sok teher hárul az Adelino Pestana, Otiniel Pascoal duóra.

A kapuban Giovany Muachissengue jelentheti a biztonságot, a portás legutóbbi vb-je ugyan nem sikerült túl fényesre, a kontinenstornán azonban újra jó formában védett. A defenzív játéknál egyébként javarészt a nyitott 5+1-es felállást alkalmazzák, az ék szerepében Heboval. Fizikai adottságok terén jól állnak, megvannak a megfelelő magasságú embereik, ezzel együtt persze nem képviselnek európai mércével mérve magas színvonalat. Vélhetően meggyűlik a bajuk a komolyabb ellenfelekkel szemben.

Érdekesség, hogy a piros-fekete válogatottnak mindössze egyetlen légiósa van (Edvaldo Ferreira), a hazai játékosokat pedig szinte kivétel nélkül egy klub, a CD Primeiro de Agosto adja. Összeszokottságban tehát nem lehet hiány.

Angola kerete
Kapusok: Giovany Muachissengue (CD Primeiro de Agosto), Custódio Gouveia (GD Interclube)
Jobbszélső: Otiniel Pascoal (CD Primeiro de Agosto)
Jobbátlövő: Adelino Pestana (GD Interclube)
Irányítók: Romé Hebo (CD Primeiro de Agosto), Manuel Nascimento (CD Primeiro de Agosto ), Claúdio Lopes (CD Primeiro de Agosto)
Beállók: Gabriel Teca (CD Primeiro de Agosto), Aguinaldo Tati (CD Primeiro de Agosto), Agnelo Quitongo (CD Primeiro de Agosto)
Balátlövők: Edvaldo Ferreira (Smouha SC), Declerck Sibo (CD Primeiro de Agosto), Francisco Almeida (CD Primeiro de Agosto), Abiguilei Lourenco (CD Mainha de Guerra)
Balszélsők: Adilson Maneco (CD Primeiro de Agosto), Elsemar Santos (CD Primeiro de Agosto), Claúdio Chicola (GD Interclube)
Szövetségi kapitány: Filipe Cruz

Legutóbbi vb-helyezés: 24. hely

A D csoport eddigi eredményei

  • Katar-Angola 23-24
  • Magyarország-Argentína 25-25
  • Svédország-Egyiptom 27-24
A D-csoport állása
1. Svédország    1   1   –   –   27-24   +3   2
2. Angola            1   1   –   –   24–23  +1   2    
3. Argentína       1    –    1   –   25–25   0    1    
3. Magyarország 1   –    1   –    25–25  0    1    
5. Katar               1    –    –   1    23–24  –1  0    
6. Egyiptom         1     –    –  1     24–27   –3  0  
 

Kapcsolódók

Kimaradt?