2019-es férfi kézi-vb: a továbbjutás múlhat a Katar elleni meccsen

Megnyílhat a magyar válogatott előtt a 2019-es férfi kézilabda világbajnokság herningi középdöntője felé vezető út, amennyiben hétfőn délután, romániai idő szerint 16.30-tól legyőzi azt a Katart, amely a D-csoport első két fordulójában mindkét arcát megmutatta. Ellenfélnéző.

Az első fordulóban az Ázsia-bajnok katariak voltak a szenvedő alanyai a vébé eddigi legnagyobb meglepetésének, amikor a mindenki által lesajnált Angola - teljesen megérdemelten - egy utolsó másodperces góllal 24-23-ra legyőzte őket. A második fordulóban Rivero Valera tanítványai Egyiptom ellen megmutatták, hogy kézilabdázni is tudnak, az Afrika-bajnokot 17-17-nél állva hagyták és egy 9-1-es rohammal eldöntötték a 2 pont sorsát.

A harmadik forduló előtt így néz ki a D csoport táblázata:

  • 1. Svédország 4 pont
  • 2. Magyarország 3 pont
  • 3.Katar 2 pont
  • 4. Angola 2 pont
  • 5. Argentína 1 pont
  • 6. Egyiptom 0 pont
A hétfői mérkőzések
Magyarország-Katar 16.30
Argentína-Egyiptom 19.00
Svédország-Angola 21.30

 Amennyiben a nap utolsó mérkőzésén papírforma szerinti svéd győzelem születik, és a magyar válogatott is megveri Katart, akkor a konszolidálni tudja 2. helyét a tabellán, és az argentín-egyiptomi mérkőzés kimenetelétől függetlenül legalább egy győzelemnyi távolságot állít be a más kontinensekről érkező csapatokkal szemben. Ez pedig pszichológiailag is fontos lehet a végelszámolásnál.

De ne fussunk ennyire előre, nézzük meg, hogy kikkel csapnak össze Csoknyai István és Dragan Matics tanítványai.

Valero Rivera együttese tavaly másodszor is megvédte címét az Ázsia-bajnokságon, Katar mondhatni ellenfél nélkül áll jelenleg a legnagyobb kontinensen. A spanyol szakember által hosszú évek alatt összerakott keret mostanra valódi egységgé alakult, sőt, az idők folyamán kissé ki is cserélődött.

Az nem kérdés, hogy a csapat talán legnagyobb sztárja, Danijel Sarics áll továbbra is a kapu előtt. Az egykori bosnyák válogatott hálóőr vélhetően utolsó vb-jét teljesíti idén, csakúgy, mint egy másik kulcsjátékos, Bertrand Roiné. Kettejük tudása és tapasztalata még mindig óriási hasznára van a katariaknak, Rivera mester éppen ezért építi köréjük csapatát. A harmadik nagy név Rafael Capote a keretben, a balátlövő védekezésben és támadásban is alapembernek számít, a házi góllövőlista élmezőnyébe várják. A szintén kubaiból katarivá váló Frankis Carol lehet Rivera további jolly jokere, a Sporting mindenesét a tavalyi Ázsia-bajnokság legjobb játékosának (MVP) választották. A legutóbbi vb-hez képest ő jelentheti a pluszt a katari keretben, még akkor is, ha jobbkezesként a jobbátlövő pozícióban kell játszania. Nem ismeretlen egyébként Carol számára ez a pozíció, klubjában is évek óta szerepel itt, mondhatni ő a világ legjobbja ebben.

A csapat hátrányára lehet azonban az a szituáció, hogy Rivera nem nevezett egyetlen balkezes átlövőt sem a tornára. Az már talán nem is volt meglepő, hogy Zarko Markovics ezúttal sem lesz ott a csapatban, az egykori veszprémi és tatabányai játékos már hosszabb ideje nem élvezi a kapitány bizalmát. A két évvel ezelőtti tornához képest hiányzó lesz még a védelem oszlopa, Hassan Mabrouk, a beálló Borja Fernández, valamint a korábbi csapatkapitány, Abdulrazzaq Murad is. Míg előbbiek egyszerűen kiöregedtek a csapatból, utóbbi sérülés miatt hagyja ki az eseményt. Nem láthatjuk továbbá a koppenhágai meccseken a nemrég honosított Aljosa Csudics kapust sem, pedig a hálóőr fontos szerepet játszott a kontinenstornán való menetelésben.

A széleken a fiatalos lendület sokat lendíthet a katariakon. Mára már nem honosított sztárjátékosok szerepelnek ezeken a posztokon, pontosabban nem „készen vett” alapanyagból kell összeállítani a nyerő felállást. Bár Alaeddine Berrached és Anis Zouaoui származásilag egyaránt algériai, gyerekkoruk óta Katarban élnek, a katari kézilabda saját nevelései. A bal oldalon Ahmad Madadi is sok veszélyt jelenthet az ellenfelekre, a Rivera által felépített spanyolos játékstílusban komoly szerep hárul rájuk. A csapat mozgatásáért elsősorban Kamalaldin Mallash felel majd, de irányító poszton bő a választék a kereten belül. Közülük Wajdi Sinen többször jobbra is kisegíthet, mikor Carolnak pihenőre van szüksége.

A védekezés Mabrouk hiányában kissé átalakul, még több feladat hárul hármasban Capotéra. Párja középen Roiné mellett Ameen Zakkar lehet. Kettesekben nagyon jól állnak, a már említett Carol mellett Youssef Benali is a jobbak közé tartozik a teljes mezőnyt tekintve. Utóbbi támadásban szintén kulcsember Riveránál. Hátul egyébként előszeretettel játszanak nyitott felállásban, ellenféltől és játék szituációtól függően, ekkor a szélsők, illetve Mahmoud Hassaballa szerepel ékként.

Katar kerete
Kapusok: Danijel Sarics (Al Duhail SC), Rasheed Yussuf (Al Sadd SC), Anadin Suljakovics (Al Ahli SC)
Jobbszélsők: Alaeddine Berrached (Al Duhail SC), Nidhal Aissa (Al Wakra SC)
Jobbátlövők: Frankis Carol (Sporting CP)
Irányítók: Kamalaldin Mallash (Al Rayyan SC), Mahmoud Hassaballa (Al Ahli SC), Wajdi Sinen (Al Gharafa SC), Moustafa Heiba (Al Wakra SC)
Beállók: Youssef Benali (Chartres MHB), Firas Chaieb (Al Duhail SC)
Balátlövők: Rafael Capote (Al Duhail SC), Bertrand Roiné (klub nélküli), Ameen Zakkar (Al Rayyan SC)
Balszélsők: Anis Zouaoui (Al Wakra SC), Ahmad Madadi (Al Duhail SC), Hamdi Ayed (Al Sadd SC)
Szövetségi kapitány: Valero Rivera

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?