Zenés darabokkal és új stúdióelőadásokra is várják a nézőket a nagyváradi színházban

Néhány napon belül indul a Nagyváradi Szigligeti Színház azonos nevű magyar színtársulatának 2023–2024-es évada. Bozsódi-Nagy Orsolya irodalmi titkár a Maszol megkeresésére elmondta: az idei évad első felében a zenés darabok kerülnek központi szerepbe.

Néhány napon belül indul a Nagyváradi Szigligeti Színház azonos nevű magyar színtársulatának 2023–2024-es évada. Több zenés darabbal készülnek, emellett két év kihagyás után újra látható lesz stúdiótermi előadás is. A Szigligeti Társulat a mindenki számára jól ismert, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán–Horváth Péter által 35 évvel ezelőtt készült művel, A padlással indítja az új évadot szeptember 16-án. Ennek az előadásnak az alkalmával mutatkozik be a közönségnek a társulat két új tagja, Ilyés Klaudia és Nagy László Zsolt is. A szilveszteri előadás ismét egy klasszikus darab lesz, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét Novák Eszter állítja színpadra, az előadásban közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes. Lewis Carroll világhírű műve, az Alice Csodaországban is helyet kapott a repertoárban, a stúdióteremben pedig Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! történelmi gengszterparádéja lesz látható.

A színház bábtagozata, a Lilliput Társulat is zenés vonalon kezdi előadásait. Szeptember 3-án a sokak által ismert és szeretett Fekete István mű kevésbé ismert musical változata, a Tüskevár nyitja az évadot, melyben szintén közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes. A darab több szempontból is különleges lesz, hiszen tizennégy gyerek szereplésével szabadtéren, a Várszínház színpadán mutatják be. A Lilliput Társulat az évad további részére is olyan előadásokkal készül, amelyek közel állnak a közönség szívéhez: Ludas Matyi, Rumini és A tyúk, aki soha nem adta fel – ezek a klasszikusok szerepelnek a kínálatban.

A Tüskevár próbáján | Fotó: Szigligeti Színház

A Nagyvárad Táncegyüttes Holló Jankó című előadásával indítja az évadot. „Arra törekszünk, hogy az óvodás kortól a kamaszkorig mindenki kiolvashassa az életkorának megfelelően feldolgozható problémákat, játékokat, drámát és humort egyaránt. Előadásunk a másságról, önmagunk történetének megismeréséről, elfogadásáról, a hőssé válás lehetőségéről mesél” – írják közleményükben. A csapat másik előadása a rendhagyó néprajzóra-sorozatuk befejező része lesz, melyben egy hosszabb időszak népszokásainak megjelenítésére tesznek kísérletet: a farsangi időszakkal kezdődően a nagyböjtön keresztül egészen Szent Iván napjáig tartó időszak hagyományait idézik fel. Megmutatják a farsang mulatságokkal teli gazdag periódusát, betekintést nyújtanak a fonók életébe, valamint a farsangfarkához fűződő maszkos dramatikus alakoskodás szokásvilágába is. Ezenkívül megidézik a lányok tavaszváró szokását a villőzést, továbbá a húsvéti locsolkodást, a pünkösdi királynéjárást, illetve a Szent Iván éji tűzugrást is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?