Viszlát, Szatmár Megyei Múzeum – kezdődik az épület felújítása

Legalább másfél éven keresztül zárva tart majd a Szatmár Megyei Múzeum főépülete, mivel jelentős felújítási munkálatok zajlanak az egykoron kommunista pártszékházként (is) működő épületben.

A hétvégén igazán különleges módon vettek búcsút a múzeumépülettől a szatmáriak, illetve az ott dolgozók. Egy késő estébe nyúló program részeként ugyanis jelmezesek lepték el az épületet. Ők a múzeum munkatársai voltak, akik különböző programokat szervezve, illetve rendhagyó tárlatvezetéssel búcsúztak jónéhány hónapra a mindennapjaikat jelentő tárlatoktól – mármint azoktól, amelyeket még nem bontottak el, készülve a munka megkezdésére. A gyerekek pedig a látogatás részeként búcsúrajzot vagy üzenetet festhettek a falakra.

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum

„Úgy gondoltuk, hogy emlékezetessé tesszük egy hosszú korszak végét, ezért rendhagyó programokkal búcsúztunk az épülettől” – mondta Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója, aki szintén jelmezben várta a látogatókat.

Egy múzeum bezárása általában szomorúságra adhat okot, ám most kifejezetten örömteli a több mint másfél éves szünet. Ez idő alatt ugyanis felújítják az épületet, olyan munkákat is elvégezve, amilyenekre az építés óta nem volt példa.

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum

A fenntartó Szatmár Megyei Tanács egy EU-s pályázat révén kezdheti meg az 1936-ban épült, a két világháború közötti modernista építészet stílusjegyeit hordozó épület renoválását. A munkálatok megkezdését hosszas várakozás előzte meg, ugyanis több közbeszerzési eljárást is ki kellett írniuk, míg végül akadt jelentkező a nagyszabású munka elvégzésére. Javítani kell ugyanis a tetőszerkezetet, átalakítják az irodákat és a raktárokat, hőszigetelik az épületet, napelemek kerülnek a tetőre és új látogatótereket hoznak létre a pincében, illetve a padláson.

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum

A felújítás nemcsak az épületet, hanem az állandó kiállítást is érinti. Ezek is megújulnak, napjaink modern múzeumi trendjeihez kapcsolódva pedig nemcsak digitális eszközök segítségével lehet majd felfedezni a múltat, hanem a látogató lehetőséget kap arra is, hogy saját maga is megtapasztalja a kiállítási tárgyak reprodukcióinak működését, esetleg felpróbálhasson egy páncélt vagy akár kézbe vegyen egy kardot, vagy próbára tegye magát a hagyományos kézműves mesterségekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?