Októberre fejeződhet be a gyulafehérvári fejedelmi palota felújítása

Jelentős késéssel, októberre fejeződhet be, és a tervezett összegnek csaknem a kétszeresébe fog kerülni a gyulafehérvári fejedelmi palota felújítása – közölte az Agerpres hírügynökség Gabriel Pleșa polgármestert idézve.

A fejedelmi palota | Fotó: albaiuliaqr.roAz elöljáró a városi önkormányzati testület keddi ülésén számolt be a felújítás helyzetéről. Elmondta: a 2018 végén kezdődött munkálatokat 2021-ben kellett volna befejezni. A kivitelező céggel eredetileg 16 millió lej értékű szerződést írtak alá. A beruházás terveit azonban többször aktualizálni kellett, és a költségek már a 27,5 millió lejt is meghaladták. Gabriel Pleșa hozzátette: az eredeti összeg 98 százalékát az Európai Unió biztosította, a megemelkedett összegből azonban mintegy hatmillió lej nem számolható el az EU felé.

Az értékes műemlék 2009 óta a város tulajdona, korábban a román hadsereg használta. Az önkormányzat az erdélyi fejedelemség múzeumát készül berendezni a falai között. A római katolikus székesegyház közelében álló fejedelmi palota a 15. században épült, majd a 16–17. századi bővítési és átépítési munkálatok során nyerte el jelenlegi formáját. Kezdetben az erdélyi püspökség tulajdona volt, majd 1542-ben az alakuló fejedelemség tulajdonába került. Erdély fejedelmei majdnem 150 éven át innen kormányozták az országot. Az épület nagyobb részét 1690 után a Habsburg adminisztráció kaszárnyává alakította, és több mint három évszázadon át a hadsereg használta.

Az épületegyüttes keleti szárnyát 1716-ban visszajuttatták a római katolikus egyháznak, és ma is ebben működik az érsekség. Ezt az épületszárnyat a román állam támogatásával újították fel 2008 és 2011 között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?