Felavatták Szilágy megye első intelligens középületét

Fennállásának 30. évét ünnepli idén a Szilágy Megyei Prefektusi Hivatal, pénteken ünnepélyesen megemlékeztek a három évtizedről, és a délelőtt folyamán hivatalosan is átadták a nemrég felújított intézmény székhelyét, a Zilahi Közigazgatási Palotát.

Az elmúlt időszakban 15 prefektus és 16 alprefektus vezette a hivatalt, amelynek élén két magyar kormánymegbízott is volt: Végh Sándor és Dari Tamás jelenlegi prefektus. Dari Tamás ünnepi beszédében elmondta, a közigazgatás az emberekért van, az emberekről szól, és ez alól a prefektusi intézmény sem kivétel. „Működésének első éveitől a megye polgárai mellett állt, kezdetben a földtörvények alkalmazását tartotta lényegesnek, ami az egyik legnagyobb kihívás volt, de a felmerült nehézségek nagy részét megoldották, ezáltal a szilágyságiak többsége visszakapta a kommunista időszakban az állam által önkényesen elvett földeket és épületeket” – hangsúlyozta a prefektus.

Dari Tamás prefektus szólt a jelenlévőkhöz | Fotó: Kulcsár Mária

Fontos a helyi és a megyei tanácshatározatok, valamint a polgármesterek által kiadott rendelkezések jogszerűségének ellenőrzése, ezáltal az intézmény jogászai évente több mint 20 ezer hatósági határozatot vizsgálnak meg, hogy az intézmények hatékonyan és jogszerűen működjenek. Legyen szó árvízről, viharról, amely elektromos hálózatokat tett tönkre, vagy nagy havazásról, földcsuszamlásokról, afrikai sertéspestisről, a megyei vészhelyzeti bizottságnak mindig készenlétben kell állnia, és helyes döntést kell hoznia a helyreállítás és a lakosság védelme érdekében – hangoztatta a prefektus.

Fotó: Kulcsár Mária

„Sajnos az elmúlt három évben olyan problémával kellett megbirkóznunk, amelyre az elmúlt évszázadban nem volt példa: a koronavírus-világjárvánnyal. A megyei intézmények és az egészségügyi dolgozók általános mozgósításának köszönhetően ezt a kihívást is többnyire eredményesen kezeltük, most az ukrajnai konfliktusra és a menekültválságra keressük a megfelelő intézkedéseket. A hivatal alárendeltségébe tartozik az útlevél-kibocsátó és -nyilvántartó közszolgálat, valamint a gépjármű-bejegyzési és jogosítványkibocsátó hivatal is, amelyek évente több tízezer polgár igényét teljesítik. A három évtizedes tevékenység után számot vetve abban bízunk, hogy Szilágy Megye Prefektusi Hivatala mindig közel állt a megye polgáraihoz, és arra törekedett, hogy javítson a lakosságnak nyújtott szolgáltatásokon” – emelte ki Dari Tamás hozzátéve, mindez nem lett volna lehetséges a helyi és megyei közigazgatással, a közintézményekkel, a belügy struktúráival, illetve Belügyminisztérium támogatásával és koordinációjával való együttműködés nélkül.

Fotó: Kulcsár Mária

A közigazgatási palota Zilah egyik emblematikus épülete, amelyet a kormány és a Belügyminisztérium által társfinanszírozott európai projekt keretében újítottak fel, a beruházás összértéke több mint 26 millió lej volt. A korszerűsítés 2016. november 1-jén kezdődött, az elmúlt közel hat év alatt energiahatékony, modern, a 21. századi szabványoknak megfelelő épületet avattak fel, hogy a jövőben a megye polgárai jobb körülmények között, eredményes szolgáltatásokat kaphassanak. A projekt révén a közintézmény a megye első intelligens középülete lett, amely példaként szolgál más romániai közintézmények számára.

Az intelligens épület olyan épület, amely automatikusan, azaz emberi beavatkozás nélkül, vagy csak minimálisan szükséges emberi beavatkozással képes ellátni feladatait, segítve a mindennapokban a benne élő vagy dolgozó felhasználókat, azaz az embert. Megkülönböztetünk olyan rendszereket, amelyek központi intelligencia, elosztott intelligencia valamint összetett intelligencia használatával működtetik az épületek berendezéseit vagy fogadják, továbbítják azok jelzéseit. Az épületek működhetnek folyamatos emberi ráhatással, érzékelők paraméterei alapján, vagy az intelligenciát hordozó vezérlőkre letöltött szoftverek segítségével, távfelügyeletről; külön-külön, de akár egyszerre is.

„Ez nagy kihívást jelentő projekt volt, sok munkával, befektetéssel, de azt bizonyítja, ha valamit igazán akarunk, még az egykor lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósíthatók” – nyilatkozta Dari Tamás prefektus. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?