Videóriportban szólalnak meg a diákok, akik zaklatással vádolják a BBTE egyik színésztanárát

Az őket tanáraik részéről ért szexuális abúzusról beszélnek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Színház és Film Karának diákjai egy nemrég közzétett videóban, amelyet az egyetem újságíró szakos diákjai készítettek.

A BBTE újságíró szakos diákjai, Georgiana Grigoraş, Katja Bauer, Delia Aga, Andrei Bonda és Oana Bostan tanáruk, Vasile Hotea-Fernezan televíziós újságíró irányításával forgattak riportot az egyetem román színházi intézetében történt szexuális zaklatásokról. A kiindulópont az volt, hogy 2021 őszén felmondott az egyetem egyik tanára, Cristian Grosu színész, akit több diáklány szexuális zaklatással vádolt. Az eset kapcsán indult el a kolozsvári Reactor független színházi műhely Zona de siguranță című, a potenciális áldozatok tájékoztatását célzó projektje, a Scena9 portál pedig név nélkül közölte több színi hallgató vallomását is.

A videóban az egyik diáklány azzal vádolja Cristian Grosut, hogy a tanórán odament hozzá, a lábára tette a kezét, és ismételten megkérdezte, hogy a diákja szereti-e, majd miután azt a választ kapta tőle, hogy tanárként tiszteli, puszira tartotta oda az arcát. Egy másik hallgató arról számolt be, hogy egy bulin, amelyre egyébként hívatlanul érkezett, a tanár maga mellé húzta, a lány lábait a sajátjára tette, és tapogatni kezdte, de állítása szerint többször előfordult az is, hogy a tanár az ölébe ültette, és erővel ott tartotta. Több diák nyilatkozatából derül ki az, hogy Cristian Grosu megpróbált intim kapcsolatba kerülni velük.

A videóban megszólal egy olyan diáklány is, aki szerint Cristian Grosu jó tanár, és nem lenne képes erőszakra vagy abúzusra.

A Színház és Film Kar egyik doktorandusza ezzel párhuzamosan a filmes szak volt technikusát, Nelu Benteát vádolta azzal, hogy szexuálisan zaklatta. Az egyetemi hallgató jelentette az esetet vezetőségnek, Cristian Grosu ellen pedig hat diáklány tett feljelentést. A belső vizsgálat elindítása előtt mindkét tanár felmondott, derül ki a riportból. A videó szerkesztői mindkettőjüket megkeresték, de egyikük sem nyilatkozott.

A felmondás beismerésként is értelmezhető, jegyezte meg Claudiu Turcuş, a Színház és Film Kar dékánhelyettese. Az Adevărul megkeresésére Cristian Grosu cáfolta, hogy a felmondással beismerte volna az ellene felhozott vádakat, és tagadta, hogy bárkit zaklatott volna. „A felmondásnak részben köze van a botrányhoz, de amúgy is van egy kulturális egyesületem, és nem volt már időm. Felmondtam volna, csak úgy terveztem, hogy maradok még egy évet a tanárhiány miatt” – mondta a színész, volt pedagógus. Azt is hozzátette, hogy a riportban szerinte nincs szó sem szexuális, sem más jellegű fizikai erőszakról, „csak benyomásokról”.  

A Reactor projektje és a Scena9 folyóirat cikke mellett az újságíró szakos diákok riportja is hozzájárult ahhoz, hogy májusban a BBTE Színház és Film Kara közleményt adjon ki, amely szolidaritását fejezi ki mindenféle abúzus áldozataival és szigorúan elítél minden visszaélést, továbbá biztosítja az egyetemi közösség tagjait, hogy mindent megtesznek azért, hogy bizalomra, szakmaiságra és biztonságra épülő oktatási légkört hozzanak létre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?