„Végy karjaidra idő” – Sinka István műveiből összeállított előadást mutatnak be Aradon 

Az Aradi Magyar Napok keretében színházba hívja nézőit az Aradi Kamaraszínház. Szeptember 26-án, csütörtökön 19 órakor a Bábszínház termében az Esztergomi Várszínház zenés, verses bemutatóját láthatják az aradiak Horányi László, Jászai Mari-díjas és Bánffy Miklós-díjas színművész előadásában. 

A magyar puszták zseniális poétájának, Sinka Istvánnak szellemiségét, expresszív világát idézi meg a Végy karjaidra idő című zenés és prózai összeállítás, amely történeti és irodalmi ismeretek hiányát pótló, identitás képző és erősítő előadás. A Végy karjaidra idő című műsorban a Sinka-versekhez írt zenék a Kárpát-medence népzenéjétől a folk rockon át az impresszionizmusig terjedő stílusokat érintik – olvasható a színház közleményében.

Forrás: Wikipédia

„Földtelen” milliók szószólója, a bihari puszták dalosa, „föld alatti pokol” kikiáltója, „bivalyosok, hajcsárok, juhászok, summások” énekese, „lázadó, vádló, panaszkodó” Sinka: tud-e valamit kezdeni költészetével a ma embere? Érti-e ezt a pokol-hangot? Képes-e átélni annak az útnak iszonyatos buktatóit, melyen a nagyszalontai, sokadíziglen juhász származék, juhásznak kergetett, de „sámán”-lelkű fiú a köteles költő rangjáig eljutott? De ne legyünk kishitűek: a versre fogékony, még oly fiatal lelkek számára a feketebojtár művei, a költészet, az irodalom egyetemes, időtlen értékeit kínálják ma is, bármikor. Kínálják nagy olvasói empátia, költészetérzékenység és a megismerés lehetőségének birtokában. 

A nagyszalontai születésű, 1969-ben meghalt Kossuth-díjas költő nagy utat járt be a nincstelen bojtárkodástól a magyar költészet elismert alakjáig. Költeményei közül jó néhány a XX. századi magyar líra legszebb alkotásai közé tartozik. Az előadás Sinka István versei, prózai írásai alapján készült, amelyeket Horányi László Jászai Mari-díjas és Bánffy Miklós-díjas színművész mond el a közönségnek. 

Az Aradi Magyar Napok programjában szereplő előadásra a belépés ingyenes. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?