Várossétákkal, gyerekprogrammal és a temesvári Magyar Ház avatásával ünnepel a bánsági magyarság

Május 28. és június 5. között szervezik meg helyi oktatási és kulturális intézmények, civil szervezetek a 26. Bánsági Magyar Napokat. Temesváron, Óteleken és Lugoson lesznek programok, a zárómomentum a nemrég megvásárolt temesvári Magyar Ház avatóünnepsége lesz.

Szombaton Gyermeknapi Játszó- és Alkotóházzal indul az eseménysorozat a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban. Az óvodásokat és kisiskolásokat május 30-án, hétfőn is várják, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel Debreceni bábművészek több időpontban is előadják Artúr cirkusza című élő zenés marionett- és bohócszámukat.

Lesznek városséták is, a Temesváros.ro ugyanis a magyar idegenvezetők közreműködésével városismereti napokat szervez a Bánsági Magyar Napok keretében. Május 28-án, szombat délelőtt 10:30-tól Kiss Ágnes idegenvezető néhány helyi történetet mesél el a Józsefváros és az Erzsébetváros utcáit járva. Ugyanaznap délután 16 órakor Székely László építész nyomába eredhetnek az érdeklődők Bán Szilveszter Endre vezetésével. Másnap, vasárnap reggel 10-től Kiss Ferenc a barokk Temesvárt mutatja be. A sétákra előzetes jelentkezés szükséges a www.temesvaros.ro honlapon.

Több Temes megyei néptánccsoport lép fel a Hagyománykeresőben című néptáncműsorban, amelyet május 28-án, szombaton este hattól a lugosi Szakszervezetek Művelődési Házában, 29-én pedig a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház szabadtéri színpadán, azaz a volt Arta mozi udvarán adnak elő.

A rendezvénysorozat keretében június 1-én, szerdán Somogyi Győző, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas grafikus és festőművész száz jeles magyar személyiségről készített portrégyűjteményét mutatja be az Új Ezredév Református Központ kiállítóterében, majd ugyanebben az épületben Keresztes Péter, a TVR temesvári magyar adásának szerkesztőjének ukrajnai menekültekről forgatott, díjazott riportfilmjét vetítik az alkotó jelenlétében.

Felolvasóestet tart június 2-án, csütörtökön Mátyus Melinda lelkész, író, júnus 3-án, pénteken a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház, a veszprémi Petőfi Színház és a Kabóca Bábszínház közös előadását, a Bánkot játsszák, június 4-én, szombaton a Hattyúk tava újratöltve című előadását adja elő a színház társulata, vasárnap pedig a temesvári Magyar Ház avatóünnepségével zárul a 26. Bánsági Magyar Napok. A teljes program a rendezvény Facebook-oldalán érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?