A városháza homlokzatára kitűzött zászlók eltávolítására kérte a prefektúra a temesvári polgármestert

Az állítólagos toleranciájáról híres Bánságban a Temes megyei prefektúra felszólította Dominic Fritz temesvári polgármestert, hogy távolítsa el a városháza homlokzatán lengő különböző országzászlókat. Az elöljáró közöségi oldalán azt írta: ellenszegül a határozott kérésnek.

A németországi születésű, de több mint másfél évtizede Temesváron letelepedett Dominic Fritz még szombaton adta hírül a Facebook-oldalán, hogy a kormány területi képviseletének „szúrják szemét” azok a lobogók, amelyek azon országok zászlói, amelyekből testvértelepülései vannak a Bega-parti nagyvárosnak; ezeket amúgy 2014-ben tűzte ki az önkormányzat akkori vezetősége (a Mentsétek meg Romániát Szövetség/USR jelöltjeként induló Fritzet 2020-ban választották meg – nem kis meglepetésre – polgármesternek). „Ami 8 éven át nem zavart senkit, most hirtelen probléma lett” – fogalmazott a városvezető.

A zászlók egyébként a román trikolórral, az Európai Unió zászlójával és a város címerével együtt vannak kifüggesztve. Dominic Fritz szerint nem sértették meg a zászlótörvényt, mert bár elismerte, hogy az 1994-es jogszabály betűhű értelmezése szerint más országok zászlói csak hivatalos küldöttségek látogatása alkalmával tűzhetők ki, de ennek ellenkezőjére számtalan példa van országszerte. Épp ezért egyúttal nyilvánosan felkérte a Temes megyei parlamenti képviselőket és szenátorokat, hogy kezdeményezzék a jelenleg hatályos törvény módosítását.

Ugyanakkor Fritz kijelentette: nem tesz eleget a prefektúra felszólítását, és vállalja annak következményeit. „Tisztelem a román zászlót, és megtiszteltetésnek tartom, akárhányszor csak viselhetem a trikolóros polgármesteri sálat. Úgy érzem, a mai Románia legnagyobb megvalósítása az európai útra való lépés. (…) Ezért a zászlók a helyükön maradnak a nagy európai családhoz való tartozás szimbólumaként és a város toleranciájának és soknemzetiségű szellemiségének bizonyítékaként” – fogalmazott a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?