Jancsó Miklós előtt tiszteleg a temesvári Ceau, Cinema! filmfesztivál

Három filmje vetítésével tiszteleg Jancsó Miklós előtt a Temesváron július 14. és 17. között megszervezett Ceau, Cinema! filmfesztivál, amelyet a bukaresti Liszt Intézet támogatásával szerveznek meg, közölték a szervezők.

A nézők Jancsó Miklós Fényes szelek (1969), Még kér a nép (1972) és Szerelmem, Elektra (1974) című filmjeinek restaurált változatát láthatják. „2021-ben emlékeztünk az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb magyar filmrendező születésének 100. évfordulójára. Örülünk, hogy a Magyar Kulturális Központ támogat bennünket ezzel a programmal, reméljük, hogy ez egy hosszú távú együttműködés kezdete” – közölték a szervezők.Jancsó Miklós

Jancsó Miklós nemzetközi szinten is a filmművészet egyik legfontosabb megújítója, emlékeztetett nyilatkozatában Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója. 1979-ben Jancsó életműdíjat kapott a cannes-i filmfesztiválon, 1990-ben a velencei filmfesztiválon, 1994-ben pedig a budapesti Filmszemlén is hasonló elismeréssel tüntették ki. A filmrendező hat alkotással volt jelen Cannes-ban, három alkotással Velencében. Filmművészete nagyon személyes, névjegye a hosszú beállítás, visszatérő témája a történelem, amit az ideológiából kiábrándult kommunista szemszögéből vizsgál, fogalmaz a szervezők közleménye.

Az 1969-es Fényes szelek Jancsó Miklós első színes filmje. A cselekménye 1947-ben játszódik, éppen akkor, amikor a kommunista párt átveszi a hatalmat Magyarországon, és kommunista és katolikus fiatalok vitájáról szól. Az 1972-es Még kér a nép egy 1890-es, kegyetlenül elnyomott parasztlázadást mutat be, ezért az alkotásért Jancsó rendezői díjat kapott Cannes-ban. Ugyanitt mutatták be 1974-ben a Szerelmem, Elektrát, amelynek címszereplője apja, Agamemnon halála után évekkel még mindig gyűlöli azt, aki anyjával együtt az életére tört.Még kér a nép

Az európai filmekre összpontosító, a temesvári önkormányzat által támogatott Ceau, Cinema! filmfesztivált több „bemelegítő” vetítés előzi meg a nemrég felújított temesvári Victoria moziban. Az első ezek közül Ari Folman 2021-es Hol van Anne Frank? című animációs filmje, amelyet május 18-án, szerdán este nyolctól vetítenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?