Marosvásárhely pusztuló épített örökségét mutatják be két városnéző sétán

Marosvásárhely pusztulóban lévő épített örökségére összpontosít két városnéző sétával a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program és a Maros Megyei Múzeum a műemléki világnap alkalmából.

Április 29–30-án ismét városnéző sétákra kerül sor Marosvásárhelyen, Elfeledett örökség címmel. Helyi művészettörténészek ezúttal a város épített örökségének azokból a szegmenseiből mutatnak be néhányat, melyek – bár helytörténeti és városképi jelentőségük kiemelkedő – szinte teljesen kikoptak a köztudatból vagy be sem kerültek oda, olvasható a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program Facebook-oldalán.

Sajátos részét képezi Marosvásárhely épített örökségének a Kogălniceanu (egykor Kazinczy) utca együttese. Az itt álló földszintes lakóházak többsége szorosan hozzátartozott a Református Kollégium életéhez, ezek voltak ugyanis az iskola tanári lakásai. De ilyenek álltak egykor a Bolyai és a Köteles Sámuel utcákban is. A házakat a 19–20. század fordulóján főként Dósa László mérnök tervei alapján alakították át vagy építették újjá. Ezeket az elbontott, pusztuló vagy már csak emléktábla által jelzett lakásokat ismerhetjük meg közelebbről pénteken, április 29-én Oniga Erika segítségével A református kollégium tanári lakásai címmel tartott sétán (indulás 17 órakor a Bolyaiak szobra előtti parkból).

A Forradalom (Revoluției) utca értékeinek tudatosítása kiemelt fontosságú, hiszen egyre durvább beavatkozásokra kerül sor ebben az építészetileg alig ismert városrészben. Hol voltak felfedezhetőek néhány éve még a barokk és a klasszicizmus lenyomatai? Melyik volt Tauszik Hugó iparkamarai elnök háza és miért fontos a helyi historizmusban? Hol laktak a 19. századi végi építészetben fontos szerepet játszó mesterek, Magyari József, Seidl Károly vagy épp Soós Pál? A válaszokat megismerhetjük április 30-án, szombaton 11 órától az Orbán János által Pusztuló örökség a Szentgyörgy utcában címmel tartott sétán (találkozó a 2. szám alatti postaépület előtt). Erre a rendezvényre román nyelven is sor kerül 17 órától.

A program szervezői a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program és a Maros Megyei Múzeum, támogatója a Teleki László Alapítvány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?