Utcára vonulnak az előadóművészek és rendezvényszervezők a román kultúra napján

A Láthatatlan Kultúra Napja címmel hirdetnek tüntetést január 15-én, a román kultúra napján az előadóművészek és rendezvényszervezők, akik arra szeretnék felhívni a hatóságok és a széles közönség figyelmét, hogy iparáguk mintegy két évvel a világjárvány kirobbanása után kilátástalan helyzetben van, írja a kezdeményezők közleményére hivatkozva a News.ro.

Mint közleményükben írták, a román kultúra napja „megfelelő pillanat” reflektálni arra, hogy két év megszorítás és korlátozás után milyen állapotban van ez a szektor, amelynek több ezer, az állami intézményrendszeren kívül dolgozó szakember része, amely több millió eurós bevételt generál a hazai gazdaság számára, és örömet okoz emberek millióinak, mégis „láthatatlan” a hatóságok számára, két év alatt ugyanis nem kapott reális támogatást.

A tüntetés szervezői arra szeretnék felhívni a közönség figyelmét, hogy a járvány ideje alatt a kulturális szektor dolgozói és a művészek nem kaptak állandó támogatást, nem volt megjósolható és átlátható, hogy hogyan folytathatják a tevékenységüket a kulturális intézmények, és a hatóságok nem gondoskodtak a kulturális szférában dolgozók anyagi veszteségeinek kompenzálásáról, noha az európai országok többségében ez már megtörtént. A hatóságok nem látják át a kulturális szektor működését, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy a szektorban dolgozó személyek készségei és kompetenciái specifikusak, és nem lehet azonnal más területen hasznosítani őket.

A Győzelem (Victoriei) téren szervezett tüntetésen rendezvényszervezők, színpadi technikával, jegyeladással foglalkozó szakemberek és független kultúraszervezők, művészek vesznek részt. A szervezők az A.L.I.S. (Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România), a MUZE (Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans), a PaCTE (Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente) és az AST (Alianta Serviciilor de Ticketing).

A Láthatatlan Kultúra Napja egy átfogó tudatosító kampány része, amely több romániai városban folytatódik majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?