Ünnepelt a barcasági szórványmagyarság Brassóban

Lezárult a barcasági szórvány legnagyobb rendezvénysorozata, a Brassói Magyar Napok. A fesztivál 12. kiadásán az előzőekhez hasonlóan számtalan színes program várta az érdeklődőket.

A kedvezőtlen idő ellenére jó páran összegyűltek szombaton Brassó főterén, hogy részt vegyenek azon a városismereti sétán, amin Brassó magyar vonatkozású emlékeit mutatták be. Bár a várost szászok alapították, számos érdekesség található itt a magyarság történetéből is. A főtéri Szász kaszinóban szállt meg például Bem tábornok, ennek erkélyéről intézett beszédet a lakossághoz. A séta egyik állomását képezte Sántha Ferencnek, a 20.század egyik jelentős írójának szülőháza is.

„Természetesen nem marad ki az Áprily-líceum, a magyar gimnázium, megcsodáljuk a gyönyörű szép barokk stílusban épült Szent Pál Péter katolikus templomot, megállunk egy rövid ideig református, barbár módon lebontott református templomnál” – ismertette Sipos Márton idegenvezető.

A városismertető séta csak egyike volt a csaknem hatvan programnak a rendezvény nyolc napja alatt. A Brassói Magyar Napok jelentőségét növeli, hogy a nagyvárosnak nincsen saját magyar kulturális intézménye, évente ez az egy alkalom adódik a tartalmas együttlétre és megmutatkozásra.

Simon Andrea szervező kiemelte: „Mivel itt a magyarok szórványban, szórványközösségben élnek, ezért mindenképpen nagyon fontos, hogy így is képviseltessék magukat. A kultúránkat bemutassuk az ittenieknek is, és saját magunkat tudjuk ünnepelni, együtt tudjunk lenni ezeken a napokon, főleg miként Brassó igazi nagyváros, és mintegy 16 ezer magyar él itt.”

Brassó belvárosának terét egész héten belakta a magyar fesztivál, sokan érkeztek távolabbi településekről, de a román közösség felől is nagy volt az érdeklődés. A programok közül mindenki megtalálhatta a számításait, voltak kerekasztal-beszélgetések, irodalmi találkozók, gyerekprogramok, könnyűzenei koncertek, kiállítások és kézműves vásár is.

(Nyitókép forrása: Brassói Magyar Napok Facebook-oldal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?