Újra a fiatal művészeké lesz a város – Hamarosan kezdődik az Unscene fesztivál Csíkszeredában

Már csak néhány nap, és kezdődik az Unscene, a Művészeti Egyetemek Fesztiválja Csíkszeredában. Május 9-étől 15-éig hét egyetem végzős diákjai mutatkoznak be összesen 42 előadással, amelyek között minden korosztály talál majd kedvére valót. Az idén már nemzetközivé nőtt fesztiválról Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója, valamint Vladimir Anton, művészeti vezető számolt be a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón.

Az első Unscene fesztivált 2021-ben szervezték meg. Célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a jövőbeli színészeknek a megmutatkozásra a világjárvány idején, amikor nem volt erre más lehetőségük. Azóta annyira kinőtte magát a rendezvény, hogy a szervezők úgy érzik, a végzős diákok számára ez az egyik legfontosabb esemény az évben.

Az Unscene nemcsak egy színházi fesztivál, hanem ennél jóval több: egy jelenség és egy üzenet, amely a nyitottságról, a befogadásról szól: a színház megnyitja a kapuit és átadja a színpadot a fiataloknak. Idén összesen 42 eseményt regisztráltak a fesztivál hét napjára. Ebből 39 színházi előadás, de ezek mellett sor kerül egy koncertre, egy könyvbemutatóra és egy performansszal kísért kiállításra is. Közel 300 résztvevőt várnak, ezzel pedig a város által biztosított szálláslehetőségek felső határát is elérték, ebből is látszik, hogy az esemény évről-évre nagyobb teret hódít.

Az idei Unscene fesztiválra rekordszámú, pontosan hét partneregyetem regisztrált. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház– és Filmművészeti Egyetem, valamint a Temesvári Nyugati Egyetem diákjai a kezdetektől fogva részesei a fesztiválnak, hozzájuk csatlakoznak idén a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem és a jászvásári George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem végzős diákjai is. A fesztiválra idéntől már nemzetköziként is lehet hivatkozni, hiszen bekapcsolódtak a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet végzősei is. A szervezők hangsúlyozták, hogy ez egy igencsak fontos lépés, és bíznak benne, hogy egy dobbantó lesz majd a továbbiakra nézve.

Forrás: Unscene/ Facebook

Az idei Unscene műfajok és szerzők szempontjából is igencsak színes, változatos lesz. A klasszikus művek mellett tantermi előadás, alternatív helyszínen játszott előadás, felolvasó színház, vásári komédia, interaktív előadás, mozgás– és táncelőadás, improvizatív előadás valamint nagyszínpadi musical is látható lesz. Ahhoz hogy ennek a rengeteg előadásnak mind helyet biztosítsanak, összesen hat helyszínen fognak majd zajlani a programok.

Az Unscene repertoárjában végzős hallgatók előadásai szerepelnek, ám nem csupán a színész szakos diákoké: az utolsó éves rendezők, bábszakosok és koreográfusok vizsgaelőadásai is megtekinthetők lesznek, ami pedig idén egy kiemelt érdekesség, és a korábbi években nem volt rá példa, hogy a teatrológus hallgatók is bemutatkoznak felolvasószínházi előadásokkal.

Veress Albert elmondta: amellett, hogy a fesztiválon előadásokat játszanak a fiatalok, ezáltal a csíkszeredaiak is számos izgalmas darabot tekintehetnek meg, kiemelten fontos célja a programnak, hogy ezek a végzős hallgatók, akik most indulnak el a pályájukon, minél több lehetőséget és láthatóságot kapjanak. Éppen ezért igyekeznek minél több színházigazgatót, rendezőt és casting vezetőt meghívni, emellett, ingyenesen biztosítják a fiataloknak a castingfotó-portfóliójuk összeállítását is.

„Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor elmondhatjuk, hogy egy olyan generációról van szó, akiket nem ismerünk. Mi nem tudjuk, hogy a most frissen végzetteknek mi az elképzelésük a művészetről, és elsősorban ez a kíváncsiság a motorja ennek a fesztiválnak. Ezekből az emberekből lesznek a jövő színészei, rendezői, akár színházigazgatói. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rájuk. Az előadásokat nem is válogatjuk meg, nincs egy minőség alapú szelekció, és ez nagyon fontos. Nem akarunk azzal büszkélkedni, hogy összeválogattuk a legjobb előadásokat, hanem az a cél, hogy lehetőleg mindenki megmutatkozhasson, és ezáltal próbáljuk minél jobban megérteni, hogy mi a fiatal generáció víziója a jövőről” – fogalalta össze a fesztivál filozófiáját Veress Albert.

Forrás: Unscene/ Facebook

A Unscene fesztivál minden előadása ingyenesen látogatható, ám a részvétel előzetes helyfoglaláshoz kötött, melyet idén a 0748/168-506-os telefonszámon, üzenetben tudnak megtenni. Mivel a legtöbb műsor kis térben játszódik, a helyek száma igencsak korlátozott, így mindenkit arra bíztatnak, hogy minél hamarabb regisztráljanak. Az üzenetnek tartalmaznia kell az előadás címét, az időpontot, a foglaló nevét, illetve azt, hogy pontosan hány jegyet szeretne. A jegyeket az előadások előtt fél órával, a helyszínen lehet majd kiváltani. A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy kövessék az Unscene Facebook-oldalát, hiszen ha egy előadásra beteltek a helyek, azt ott fogják majd jelezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?