Erdélyi színházakat és színészeket díjaztak Kisvárdán

Átadták a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjait szombat este: életműdíjban részesült Wischer Johann vajdasági színművész, rendező és Biluska Annamária színész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának örökös tagja.

A két művésznek a felkért, háromtagú szakmai bizottság - Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és a fesztivál igazgatója, valamint Balogh Tibor és Pataki András - ítélte oda a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) elismerését.

Biluska Annamária | Fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A KIM fődíját az Újvidéki Színház kapta III. Richárd című előadásáért, amelyet Dejan Projovszki rendezett. A méltatás szerint a képi világ és a zene egy olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot.

A második helyért járó elismerést megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágért, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című produkciója a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért.

Tamási Áron Színház-Oxigén | Fotó: Ráthonyi Ráhel Sára

A harmadik helyért járó díjon szintén két társulat osztozhatott: a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása és a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása.

Csíki Játékszín- Hegedűs a háztetőn | Fotó: Ráthonyi Ráhel Sára

A KIM és a Kisvárdai Várszínház közös díját Mészáros Árpád, B. Fülöp Erzsébet, Boros Csaba és Jeli Luca Sára kapta.

A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjban az idén Hégli Bence és Matusek Attila részesült a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásáért (Puck szerepének megformálásáért, illetve a rendezésért).

Kisvárda polgármesterének elismerését a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézetének harmadéves színész hallgatói kapták, az Édes Anna című vizsgaelőadásukért.

BBTE Kolozsvár- Édes Anna | Fotó: Tugya Vilmos

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját június 23. és július 1. között rendezték meg a felső-szabolcsi városban. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta.

A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt, de érkeztek vendégek Temesvárról, Szabadkáról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból is. Színpadra lépett még a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, és látható volt a budapesti Pinceszínház szervezéslében határon túli alkotókkal megvalósult előadás is - ismertették.

Kilenc nap alatt huszonhat színpadi produkció került színre három helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, egy előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek.

A színésztréninget idén Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor színész-rendezők vezették, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be a fiatalokat a szakemberek.

Az idén a zsűri elnöke Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező volt, a testület tagja Dienes Blanka színész, Kiss József drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Szekeres Szabolcs színikritikus és Szigeti Réka dramaturg.

A tervek szerint jövőre a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját június 24. és 30. között rendezik meg.

Fotók:  Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválja 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?