Csíkszeredai Régizene Fesztivál – Izgalmas időutazás Erdély aranykorába

Már csak néhány nap van hátra, és megkezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és hagyományos kísérőrendezvénye, a Régizenei Nyári Egyetem. A szervezők szerint a közönség valóságos időutazáson vehet részt Erdély aranykorába. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere; Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője és Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál idei tematikáját, programjait és a fontosabb részleteket.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik fő helyszínéül szolgáló Mikó-várat, Csíkszereda emblematikus várkastélyát 400 évvel ezelőtt kezdték építeni Hídvégi Mikó főkapitány kezdeményezésére. A kerek évforduló adja az idei fesztivál programkínálatának fő gerincét is, koncertjein a 16-17. századi zenét idézve, amely az erdélyi zenetörténet egyik legmarkánsabb korszaka volt – olvasható a szerdai sajtótájékoztatót összefoglaló közleményben.

Kettős ünnep

„A fesztivál és a különböző kísérőrendezvények valamilyen formában mind megidézik ezt a kort, és azt gondolom, hogy a múzeum és a város által egész évessé nyilvánított ünnepséget méltóképpen erősíti a fesztivál. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a csíkiak kedvelt fesztiválja, voltaképpen összekapcsolódik a csíki identitással, nem lehet Csíkszeredáról a fesztivál nélkül beszélni. Az idei fesztivál jellegzetessége, hogy nagyon sok kísérőprogramot sikerült a koncertek mellé szervezni, amivel az a szándékunk, hogy azokat is közelebb hozzuk a régi korok muzsikájához és a kor hangulatához, akik még nem találkoztak a régizenével, így minden korosztály és minden típusú érdeklődő talál magának érdekes programot a kínálatban – részletezte Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere.

Fotók: Szigeti Vajk István

Sógor Enikő alpolgármester hangsúlyozta, hogy ez egy kettős ünnep, a több mint 40 éves múltra visszatekintő fesztivál és a 400 éves Mikó-vár ünnepe, amely a város kulturális életében fontos helyet foglal el.

Amint azt Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, a fesztivál fő témája a 17. század, ami Európában stílus- és korszakváltást hozott, a reneszánszból a kora barokkba. Ennek az időszaknak, Erdély aranykorának egyik ikonikus szereplője Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, akinek udvarában együtt alkotott és muzsikált számos külföldi és erdélyi zenész. Az idei műsorkínálatban ez a sokféleség kapott helyet, a hazai előadókon túl Európa különböző tájairól érkeznek fellépők egyházi és világi zenét kínálva a nagyérdeműnek.

A fesztivál fő programjai

Július 8-án, szombaton a fesztivál ünnepélyes megnyitója után 18.30-tól a Mikó-vár színpadán lép fel a Prisma együttes, amely jelen van a világ legnagyobb fesztiváljain, nagyon élethűen tolmácsolva a régizenét. Az együttes angol, ír és skót műsorral jelentkezik. 21.00 órától a Madéfalvi Schola és a Canlar koncertezik a Csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplomban, ők középkori zenét játszanak, közölte a művészeti vezető.

Július 9-én, vasárnap a hazai együtteseké a terep: 18.00 órától az idén fennállásának 35. évét ünneplő baróti Kájoni Consort lép színpadra a Mikó-várban, őket követi 19.00 órától a Carmina Renascentia Nagykárolyból, 16–17. századi zenével készülve.

Július 10-én 19.00 órától a Concerto Spiralis koncertjén vehetnek részt az érdeklődők a református templomban. Július 11-én 21.00 órától Gábor Előd csíkszeredai szólóhegedűs koncertezik a Szent Kereszt-templomban, míg szerdán, július 12-én az Oboe Band előadásában utcazenére kerül sor déli 12.00 órától a Csíki Játékszín előtti téren – ők egyébként a börtönben és a gyerekvédelmi rendszerben lévő gyerekeknek is fognak muzsikálni. Ugyanaznap 15.00 órától a tudományos előadások következnek. Aki a 17. századi erdélyi zenéről szeretne többet megtudni, annak ott a helye a Csíki Moziban. 20.00 órától Ferencesek főztje és zenéje címmel zenés vacsorára kerül sor az Amadé Panzió & Étteremben, ahol Ványolós András és családja biztosítja a színvonalas muzsikát.

Július 13-án 21.00 órától 15–16. századi magyar és közép-európai lantmuzsikát hallhatnak az érdeklődők Kónya István előadásában a Mikó-vár északnyugati bástyatermében. Július 14-én 15.00 órától a XV. Régizenei Nyári Egyetem zárókoncertjén vehetnek részt az érdeklődők a Mikó-várban, 19.30-tól pedig a Szent Ágoston-templomban „ünnepi királyi zenét” ad elő a Barokk Fesztiválzenekar Ulrike Titze koncertmester vezetésével.

Július 15-én reneszánsz gyereknapot rendeznek, ahol kézműves-foglalkozások, reneszánsz játékok, hadi tábor, harcászati és történelmi táncbemutató várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. 15.00 órától kezdődik A mezei egér és a házi egér című mesejáték a Codex zenekar előadásában, 18.00 órától a Musica Historica, míg 19.30 órától a Trei Parale koncertezik, 21.00 órától pedig mindenkit várnak a reneszánsz táncházba.

Július 16-án 18.00 órától a Duo Vargfot koncertezik a delnei Szent János-templomban, 21.00 órától pedig a Dador Project lép fel a Csíki Moziban – részletezte a fesztivál zenei programját Filip Ignác.

Kísérőrendezvényekből sem lesz hiány

A Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Ferencz Angéla ismertette a kísérőrendezvényeket. Július 9-én 17.00 órától a Mikó-vár északnyugati bástyatermében lesz Boros Ernő Ostinato című kötetének bemutatója Deák Endre nagykárolyi régizenészre emlékezve, aki az erdélyi régizenemozgalom úttörője volt, olyan időkben tudott eljutni a Széchenyi Könyvtárba, amikor még senki nem remélte, hogy ilyen helyekre eljuthat, és nagyon sok magyarországi kutató segítette kották megismerésében. Egy kitartó, csendes, szelíd ember volt. Az a megtiszteltetés érte a fesztivált, hogy nagyon sokszor fellépett nálunk, és nagy tisztelet övezi az ő személyét – mondta.

Július 11-én és 12-én 10.00 órai kezdettel Ádám Julcsi tart gyerekfoglalkozásokat a Zengő Térben, ahol természethez, növény- és állatvilághoz kapcsolódó gyermekdalokat, énekeket tanulhatnak a 6. életévüket betöltött kisiskolások. A 12-én 15.00 órától a Csíki Moziban tartandó tudományos előadások közül kettőt emelt ki a menedzser: Dr. Radnóti Klára Bethlen Gábor második feleségének, Brandenburgi Katalinnak a virginálját mutatja be, Benkő Judit Emese pedig édesapjáról, Benkő Andrásról és az ő munkásságáról tart előadást.

Illusztráció: Pillanatkép a tavalyi fesztiválról

A gasztronómiai vonalat erősíti Saly Noémi művelődéstörténész július 13-ai előadása, amelyre 18.00 órától a Mikó-várban kerül sor, és négy évszázaddal röpít vissza, hogy az akkori Erdély táplálkozástörténetébe nyújtson betekintést. Az előadás után a közönség Szőcs Előd korhű főztjét kóstolhatja meg.

Egyéb tudnivalók a belépésről és a helyszínekről

A múzeummal együttműködve ingyenes tárlatvezetéseket szerveznek és nem marad el a borkóstoló és a zenés helytörténeti túra sem – közölte Ferencz Angélától.

A szervezők ugyanakkor hangsúlyozták: a városon kívül eső programokra ingyenes autóbuszjárat indul az Erőss Zsolt Aréna parkolójából, fél órával az esemény előtt.

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető.

Jegyek és bérletek a Hargita Megyei Kulturális Központban válthatók és a fesztivál alatt a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A belépők ára 15 és 25 lej között váltakozik, a kedvezményes fesztiválbérlet ára 80 lej, a teljes árú 130 lej.

A kísérőrendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő telefonszámokon lehet: 0746/244-235 (helytörténeti túra, gyermekfoglalkozás), 0753/055-311 (borkóstoló), 0747/465-407 (zenés vacsora).

A fesztivál Mikó-várba tervezett eseményei kedvezőtlen időjárás esetén a Csíki Játékszín nagytermében lesznek megtartva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?