Tizenhatodik alkalommal zarándokolt el Bocskai szülőházához a hajdúvárosok küldöttsége

A szerző felvételeiA Bocskai István tiszteletére rendezett kétnapos zarándoklat második állomásaként érkezett Kolozsvárra a magyarországi hajdúvárosok küldöttsége, ahol a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektori Hivatalának otthont adó Bocskai-házban, a fejedelem szülőházában koszorúzták meg a mellszobrát, majd a kültéri domborművet.

A Bocskai-zarándoklatra tizenhatodik alkalommal kerül sor, a zarándoklat első állomása Mezőtelegd volt, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata szobrát koszorúzták meg. Ezt követően érkezett Kolozsvárra a küldöttség, ahonnan majd a gyulafehérvári római katolikus székesegyházba látogatnak el. Szerdán további két állomást tűztek ki célul, a nagyenyedi várat és Nagyváradot.

A Magyarországról érkezett delegációt Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az életben szükség van fix pontokra, ahhoz, hogy a víz felszínén tudjon maradni az ember, „ezek közé tartoznak az egyházi, vallási ünnepeink, a családi pillanataink és a jeles nemzeti ünnepeink, évfordulóink, emlékeink és kultuszaink”. Egy ilyen biztos pont a minden februárban megrendezett Bocskai-zarándoklat is, melyen a magyar nemzet hősére emlékeznek. A rektor kihangsúlyozta, hogy a Sapientia az az egyetem Erdélyben, ahol az ilyen típusú kultuszoknak – amilyen a Bocskai-kultusz is – helye van.

A koszorúzáson jelen voltak a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és a Bocskai István Emlékbizottság képviselői, a hajdúsági polgármesterek és önkormányzati képviselők is. Nevükben Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere szólalt fel, aki elmondta, hogy a hajdúk azok, akiknek különösképpen ápolniuk kell Bocskai-kultuszát. „Nekünk azon kell dolgozzunk, hogy magyar magyarnak ne legyen farkasa” – mondta a polgármester, aki hozzátette, a Sapientia Egyetem egy fáklya, amely világít Erdély közepén és azt mutatja, hogy merre van az út. Hangsúlyozta, meg kell találni a különböző együttműködés lehetőségeket civil szervezeteken, településeken, egyházközösségeken keresztül, hiszen Bocskai István hagyatéka is ez volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?