Tizenegy erdélyi podcast, amelyeket érdemes hallgatni

Tipikus eset: reggel, munkába menet bekapcsoljuk a rádiót, ahol már a nap legfontosabb híreit hallgathatjuk, de ehhez még túl fáradtak vagyunk. Átkapcsolunk egy másik adóra, ahol nem a kedvenc zenénk szól, így bőszen keresgélünk tovább, hátha valami hangulatunkhoz illőt találunk. A csatornaváltások közepette bosszankodunk, míg lassan el is érjük úticélunkat. Milyen jó lett volna ezt az időt kihasználni és valami olyat hallgatni, amire igazán kíváncsiak vagyunk! Nos, erre találták ki a podcasteket. De mi is ez? Miért jó? Elmagyarázzuk és ajánlunk tizenegy olyan erdélyi podcastet is, amelyeket érdemes hallgatni. 

Mi fán terem a podcast? A podcast szó az iPod és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett, a podcasting kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. A podcastek elindíthatók egy böngészőből is, de kifejezetten erre a célra használt applikációk is léteznek. Néhány podcast videós formában is elérhető, ezeket a Youtube-on érdemes követni. 

Fotó: Unsplash

Miért jó podcasteket hallgatni?

  • kihasználhatjuk a „holt időket”: mosogatás, teregetés közben, munkába menet a tömegközlekedésen, sorban álláskor egy fülhallgató segítségével könnyen hallgatható.
  • változatos a téma: a podcastek egyik nagy előnye – a rádióműsorokkal szemben – hogy a programot mi magunk állítjuk össze saját érdeklődési körünknek megfelelően. 
  • tanulási lehetőség: akár egy-egy témában szeretnénk jártasabbak lenni, akár a meglévő nyelvtudásunkat frissítenénk fel, a podcastek erre is alkalmasak. 

Korábbi, még 2016-ban megjelent cikkünkben arról írtunk, hogyan használható fel a podcast a vállalkozás-fejlesztésben. 

A podcastek egyre népszerűbbek magyar nyelvterületen is. Számos hírportál (WMN, Index, 24.hu, Qubit), újságíró (Friderikusz Sándor, Kadarkai Endre, Szabados Ágnes), influencer (TheVR, Trió Podcast) készít ilyen tartalmakat, de bizonyos feltételek mellett szinte bárkiből lehet podcast-készítő.

Kevés olyan téma van, amelyhez ne találnánk egy-egy műsort: a labdarúgástól kezdve (Teljes Terjedelemben), a filmeken át (Skip Intro) a gasztronómiáig (Emelem poharam), a gyermeknevelést (Mesélj, anyukám!) és pszichológiát (Beszélnünk kell!) érintő műsorokon keresztül, a könyvekről (Buksó, Lírástudók), a gazdaságról (Világgazdaság podcastje) és könnyedebb témákról (Púdermentes) szóló podcastekig. 

Fotó: Pexels

Kíváncsiak voltunk, milyen erdélyi podcastek vannak, akik rólunk és hozzánk szólnak. Alapos keresgélés után és a Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoport segítségével ezeket találtuk. 

Okulusz irodalmi podcast – amint a leírásban szerepel: a podcast az irodalom által szól az emberekről, az emberi lét minden egyes molekulájáról. Az epizódok tematikusak, és havi rendszerességgel jelennek meg. 

Pergamon Hangoskönyvek podcast – ha nincs időnk hangoskönyveket vásárolni, meghallgathatjuk ezeket B. Szabó Zsolt előadásában is, aki többek között Vida Gábor, Selyem Zsuzsa köteteiből, de Ady Endre kisprózai írásaiból is szemezget podcastjében. 

Anya olvas podcast – az Anya Olvass Kihívás során minden hónapban egy könyvet olvasnak el a kihívásban résztvevők, a podcastben pedig ezt beszélik ki. A podcastnek immár a 3. évada indult, érdemes szemezgetni az epizódok között. 

Ötfilmes podcast – a Filmtett, az Erdélyi Filmes Portál podcastje Jakab-Benke Nándor házigazda segítségével egy-egy izgalmas filmes témát jár körül. Készült már epizód a Drakula-adaptációkról, a road moviekról vagy éppen a debütfilmekről.  

KBG podcast – azaz Kolozsi Borsos Gábor műsora, aki Gyergyószentmiklósról szórakoztatja a hallgatóságot – eddig már 56 epizódon keresztül – változatos témákkal, a helyi termelőktől az ambient zenéig.

szinpadOn podcast – Erdély első magyar kimondottan zeneipari podcastje, ahol a leírás szerint mindent megtudhatunk a kedvenc erdélyi zenészeinkről. Hogyan lettek ők zenészek? Mit csinálnak a turnébuszban? Hogyan telnek a hétköznapjaik? Többek között erről beszélget nem csak zenészekkel, hanem zeneipari háttérszereplőkkel is Dobai Csaba házigazda.

Sapientia podcast - 2021 elején indította podcast-csatornáját a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, amelyben az intézmény oktatóik rendszeresen veséznek ki olyan témákat, mint a jelenlegi pénzügyi helyzet kihívásai, tények és tévhitek a táplálkozásban és a minőségi oktatás.   

Libikóka podcast – Ha te is úgy érzed időnként, hogy valami nem stimmel veled, hogy az amerikai álom csak messziről szép, a hustle culture egy baromság, és hogy nem szeretnél 20-30 évesen (már megint) kórházba kerülni azért, mert agyonhajszoltad magad, akkor ez a podcast neked szó – írják a készítők a podcast felvezetőjében, melyben a munka-magánélet egyensúlyhoz kapcsolódó témákról beszélgetnek.  

Erdélyi Podcast – a vállalkozásokhoz kapcsoló podcasteket is találni Erdélyben. Az Erdélyi Podcast célja, hogy az erdélyi magyar vállalkozók egy nagyobb publicitást kapjanak a médiában, így a podcastben vállalkozók életútját, a cégek és termékek mögötti arcokat ismerheti meg a hallgatóság. 

DBA Podcast – a DBA (Division Boutique Agency) egy brandügynökség Erdélyben, így podcastjükben is a brand-stratégiával, építéssel foglalkoznak meghívott szakemberek segítségével.  

És boldogan éltek – Kádár Annamária (mese)pszichológus, író és Vörös István újságíró-magyartanár kéthetente jelentkező podcastja olyan, a mindennapi életünket meghatározó témákról beszélget, mint: a felnőtté válás, az örök erőforrást nyújtó belső gyermek; a gyermeknevelési és klasszikus élet-tabuk”, mese, könyvek, filmek. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?