Teljes pompájában tér vissza a marosvásárhelyi könyvünnep 

Könyvben utazunk mottóval szervezik meg november 10-e és 13-a között, a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt a nemzeti színház előcsarnokában. A nemcsak erdélyi, de kárpát-medencei léptékben mérve is különös jelentőséggel bíró könyves szemle két rendhagyó kiadáson van túl, hiszen 2020-ban online formában, tavaly pedig „hibrid felállásban”, számos szigorítás mellett szervezték meg. Idén azonban teljes pompájában tér vissza eredeti helyszínére a marosvásárhelyi könyvünnep. 

 „A pandémia két éve nem törte meg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár közel három évtizedes történelmét” - jelentette ki Káli Király István, az esemény főszervezője. A Romániai Magyar Könyves Céh elnöke felidézte, hogy szinte valamennyi könyvkiadó pozitívan fogadta a vásáron való részvételre a felkérést.

„A hangsúly idén az irodalomra kerül, eddig is azon volt, de közönségcsalogatónak számos más jellegű rendezvényt is belefoglaltunk a könyvvásárba, főleg 2012-től, mióta a Marosvásárhelyi Kulturális Központtal próbáljuk érdekesebbé tenni ezt a könyvszemlét. Ebbe a munkába két éve bekapcsolódott a Pro Kaart Kulturális Egyesület is. Az irodalmi hangsúly meghívottaink gazdag lajstromából is kiderül, sikerült megnyernünk a vásárnak a magyarországi és az erdélyi irodalom krémjét” - fogalmazott Káli Király István.

A 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt olyan meghívottak tisztelik meg jelenlétükkel, mint Balázs Imre József, Bereményi Géza, Berg Judit, Darvasi László, Elek Tibor, Fekete Vince, Garaczi László, Hajdú Farkas Zoltán, Havas Juli, Kiss Noémi, Korpa Tamás, Laboda Kornél, Markó Béla, Márton Evelin, Márton László, Mészáros Sándor, Nyáry Krisztián, Oravecz Imre, Papp-Zakor Ilka, Péntek Orsolya, Szántó T. Gábor, Szegő János, Szőcs Petra, Tolnai Ottó, Torma Mária, Tóth Krisztina és Zágoni Balázs. A szerzőkkel a főbb programok mellett író-olvasó találkozókon, könyvbemutatókon és dedikálások során lehet találkozni. 

A programokat ismertetve a főszervező kiemelte a Korszellem, értékrend, emberiesség a mai magyar irodalomban címet viselő november 10-i beszélgetést Bereményi Géza, Korpa Tamás, Markó Béla, Péntek Orsolya, Tolnai Ottó és Vida Gábor részvételével és Mészáros Sándor moderálásával. A november 11-i fő irodalmi program az irodalmi kánon köré épül, Darvasi László, Fekete Vince, Garaczi László, Márton Evelin, Márton László és Szántó T. Gábor, Szegő János irányításával azt a kérdést járják körül, hogy van-e jelentősége a kánonba-tartozásnak az irodalmi értékek megítélésekor. Ezt követően a Nyáry Krisztián Így szerettek ők könyvének harmadik kötetét mutatják be. Ez lesz a kötet legelső, úgymond ősbemutatója, amelyet egy, a kötet inspirálta, dramatizálás tesz még különlegesebbé.

Fotó: szervezők

Szombaton, november 12-én is az irodalomé lesz a főszerep, két komoly beszélgetéssel is várják az érdeklődőket: Könyvben utazunk témában Kiss Noémi, Nyáry Krisztián, Oravecz Imre és Péntek Orsolya ülnek egy asztalhoz, Mészáros Sándor vezetésével. Ezt követően pedig a női irodalomé lesz a főszerep. A témában Torma Mária moderálásában Berg Judit, Kiss Noémi, Márton Evelin, Papp-Zakor Ilka, Péntek Orsolya, Szőcs Petra és Tóth Krisztina beszélgetnek. Természetesen nem maradhat el a szombat délelőtti gyerekkoncert sem. Idén az Evilági zenekar várja a Nagyteremben a legkisebbeket. De lesz zene vasárnap is Vers és zene címmel Tóth Krisztina költő és Szántó Marcell gitárművész várja az érdeklődőket.  

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke a szerzőközpontúság fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a könyvvásár lehetőséget biztosít az olvasóknak arra, hogy találkozzanak, beszélgessenek az írókkal, költőkkel. „Mindamellett hogy teret biztosítunk a kiadóknak arra, hogy bemutassák és értékesítsék műveiket, közelebb akarjuk vinni a szerzőket az olvasókhoz. Ez a programok kiválasztásánál kiemelt szempont volt. Idén is kiadjuk a vásár lapját, még nagyobb hangsúlyt kapnak az író-olvasó találkozók.” – magyarázta Szepessy Előd. Beszámolt arról is, hogy idén egy díjat is létrehoztak, amit a romániai magyar szépirodalmi lapok főszerkesztőinek döntése nyomán egy olyan erdélyi magyar írónak adnak át, akinek az utóbbi egy évben jelent meg könyve. Az Év szerzője díjat a könyvvásár idején fogják átadni a kiválasztott szerzőnek. 

A járvány előtti évekhez hasonlóan a szervezők idén is mindent megtesznek azért, hogy újra gyerekzsivaj lakja be a színházat.  „A pandémia előtti könyvvásárok hangulatát szeretnénk visszahozni.  Idén is gazdag kínálattal készülünk, a négy nap leforgása alatt közel huszonöt gyermek- és ifjúsági programmal várjuk a fiatalokat. Az előző évekhez hasonlóan, az erdélyi könyvkiadók idei újdonságait igyekszünk bemutatni, illetve író-olvasó találkozókkal tesszük élménydúsabbá, feledhetetlenné az irodalommal való találkozást. Idén vendégünk lesz Markó Béla, Imre Eszter, Szabó Róbert Csaba, Balázs Imre József, Darvasi László, Szőcs Margit, Száva Csanád és számos neves erdélyi könyvillusztrátor.”  - mondta Makkai Kinga, a gyermekprogramok szervezője, kiemelve, hogy a szerzőkkel való személyes találkozás örömét nyújtják a gyerekeknek. A korábbi évekhez hasonlóan, a szeptemberben meghirdetett olvasójáték óriási népszerűségnek örvend: több mint 1200 gyerek jelentkezett a vásár olvasójátékára. „Örömünkre szolgál, hogy mind a négy szerző elfogadta meghívásunkat, Zágoni Balázs, Kolozsvárról, valamint Kiss Noémi, Laboda Kornél és visszatérő vendégünk, Berg Judit Magyarországról” – fogalmazott Makkai Kinga. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?