„Okosutat” építenek Háromszéken, szenzorok jelzik majd az út állapotát

A Kézdiszentlélek és Lemhény közti 19 kilométernyi útszakasz lesz Háromszék első „okosútja”, amely számos turisztikai potenciállal rendelkező települést köt majd össze.

Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke szerint mintegy 25 millió eurónyi európai uniós pályázatból finanszírozzák a munkálatokat, amely által egyrészt korszerűsítik az útszakaszt, amelybe „okoseszközöket” is beépítenek, másrészt „zöld” út is lesz.

Jakab István Barna szerint a 19 kilométeres útszakasz mellé kerékpársávot is építenek, és olyan érzékelőket szerelnek fel, amelyek jelzik az útfelület állapotát, hogy az száraz, fagyos vagy havas, továbbá mérik a hőmérsékletet és a páratartalmat továbbá a járművek össztömegét.Jakab István Barna, megyei önkormányzat alelnöke | Fotó: Kovászna Megyei Tanács Facebook-oldala

Az útszakaszon intelligens gyalogátkelőhelyeket is kihelyeznek, melyek kivilágosodnak, amikor a járókelők rálépnek, illetve „okos világítást” szerelnek, vagyis kialszik, ha nem érzékel mozgást.

Az útszakasz zöld minősítést is kap, mivel bicikliutat építenek melléje, és több töltőállomást telepítenek elektromos meghajtású autók számára. A cél, hogy megkönnyítsék a járművezetők dolgát, és növeljék a közlekedés biztonságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Kézdiszentlélek és Lemhény közti útszakasz mellé épülő bicikliút rácsatlakozik egy községi útra Kézimartonos, Gelence és Ozsdola között, majd tovább Gelencéről Szentkatolnáig, így majdnem egy teljes 30 kilométeres kört lehet majd leírni kerékpárral, meglátogatva a Perkőt, az esztelneki ferences kolostort és a gelencei műemléktemplomot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?