Közvitán van a vállalkozások digitalizációjára szánt pályázati útmutatót

Az Országos Helyreállítási Terv keretében az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 347,5 millió euróval támogatja a vállalkozások digitalizációját. A mikro-, kis- és középvállalkozások akár 100 000 eurós támogatást is kaphatnak, melyet digitalizációval kapcsolatos beruházásokra költhetnek – tájékoztat az RMDSZ közleményében. 

„A gazdasági helyzet az utóbbi időben sajnos nem kedvezett a technológiai fejlődésnek. A vállalkozásoknak a talpon maradás is nehéz volt, a digitalizációra nagyon kevesen tudtak költeni. Mi abban akarjuk támogatni a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy gyorsabban, hatékonyabban dolgozzanak, automatizálják a gyártási és szolgáltatási folyamatokat, így bővítsék a termékskálát. Úgy gondoljuk, hogyha ezt a folyamatot felgyorsítjuk, és támogatjuk a digitalizációs folyamatokat, nő a versenyképesség, és a vállalkozások új munkahelyeket hozhatnak létre” – nyilatkozta Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár.

Illusztráció forrása: Pexels

A digitalizáció kihívást jelent sok vállalkozás számára, viszont számos lehetőséget és előnyt is nyújt. A vállalkozások digitális platformokon keresztül bővíthetik piacra jutásukat, közösségi kommunikációs platformok és digitális ügyfélszolgálatok segítségével javíthatják ügyfélkapcsolataikat. Ezen kívül a digitalizálás lehetővé teheti a kkv-k számára, hogy új digitális termékeket vagy szolgáltatásokat kínáljanak, vagy a már meglévő szolgáltatásaikat további digitális szolgáltatásokkal bővítsék.

A kis- és középvállalkozások esetében szükséges a 10 százalékos önrész megléte. A megpályázható összeg függ a vállalkozás nagyságától:

  • ​20 000 és 30 000 euró közötti támogatást kaphatnak a mikrovállalkozások;
  • 20 000 és 50 000 euró közötti támogatást kaphatnak a kisvállalkozások;
  • 20 000 és 100 000 euró közötti támogatást kaphatnak a közepes vállalkozások.

A pályázat keretében elszámolható kiadások többek között: szoftverlicenszek megvásárlása, adatfelhő vásárlás, automatizálás és robotizálás, internet, mesterséges intelligencia rendszerek vásárlása, weboldalak létrehozása, munkatársak képzése informatikai eszközök használatára, tanácsadás/elemzés a kkv-k szükséges műszaki megoldásainak azonosítására. A projektek megvalósítása, kivitelezése 2025. június 30-ig tart.

A közvitára bocsátott pályázati útmutatóval kapcsolatban november 4-ig lehet benyújtani módosítási javaslatokat. A pályázati útmutató megtalálható a minisztérium honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?