banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Döntött a kormány: „felhőben” tárolják majd a személyes adatainkat

Elfogadta a kormány hétfői ülésén a felhőalapú kormányzati szolgáltatásról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A kormány a hétfői ülésén fogadta el a sürgősségi rendeletet | Fotó: gov.ro

A kormányzati felhő platformjának használatáról külön útmutatót adnak majd ki – tette hozzá a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: a rendszer átlátható, a sürgősségi rendeletet az egyéni jogok és szabadságok védelmének szem előtt tartásával dolgozták ki.

„Amikor valamely állami intézmény lekéri egy állampolgár adatait, az illető egy megváltoztathatatlan és kitörölhetetlen napló révén látni fogja, hogy ki, mikor és mi okból kapott hozzáférést az adataihoz. Értesítést is fog kapni erről” – magyarázta a miniszter, hangsúlyozva, hogy más országokban már alkalmazott és jól működő modellt vettek át.

Burduja beszélt arról is, hogy a kormányzati felhőről szóló sürgősségi rendelet elfogadása előtt közvitát tartottak, illetve a Világbank, az Európai Bizottság, a civil társadalom, valamint a versenyszféra képviselőivel is egyeztettek, és a jogszabály végső formája minden „főbb követelményt” tartalmaz.

A sürgősségi rendelet elfogadását az országos helyreállítási terv egyik fontos mérföldkövének nevezte a miniszter. A következő ezzel kapcsolatos célkitűzés a több mint félmilliárd eurós beruházás finanszírozási szerződésének aláírása lesz. A szerződést a tervek szerint június 30-án írják alá a minisztérium, a Románia Digitalizációjáért Hatóság, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékesei. A költségeket részben a helyreállítási alapból, részben az állami költségvetésből vagy más forrásokból fedezik – magyarázta.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?