Online adatszolgáltatás nyolc nap alatt, személyes ügyintézéssel a nyugdíjpénztárnál

Az online adatigényléshez hozzátartozik egy séta is, melyet a megyei nyugdíjpénztárhoz kénytelen megtenni az ember. Holott az online ügyintézés lényege az lenne, hogy nem feltételez fizikai kapcsolatot a hivatallal.

Digitalizál Románia, s a kommunikáció modernizációja elérte az Országos Nyugdíjpénztárat (CNPP) is. Az intézmény a közelmúltban bevezette az online adatigénylést, ami normális esetben azt jelenti, hogy az interneten keresztül bárki önállóan, minimális időn belül hozzáférhet a személyére vonatkozó információkhoz, ami jelen esetben a ledolgozott évek és az összegyűjtött nyugdíjpontok számát jelenti.

Nálunk azonban csak nagy ritkán fordul elő, hogy valami normálisan működjön, a nyugdíjpénztári online adatigénylés pedig nem tartozik a szerencsés kivételek közé.Román stílusban digitalizál a nyugdíjpénztár | Fotó: cnpp.ro

Az online adatigénylés az Országos Nyugdíjpénztár honlapján keresztül történhet. Az első lépés a személyes fiók létrehozása, amihez a De ce să-mi fac cont? (Miért nyissak fiókot?) menüpontba kell belépni. Itt egy online adatlapot kell kitölteni, amibe a személyi adatokat (név, személyi szám, személyazonossági igazolvány száma, lakcím, e-mail cím) kell bevezetni, majd pedig egy három elemből, betűből és számból álló kódot. Az adatlap jól áttekinthető, a kitöltése azok számára sem jelenthet nagy kihívást, akik nem kifejezetten járatosak az internetes ügyintézésben.

Ezt követően az ember kap a CNPP-től egy automatikusan generált e-mailt, benne a személyes fiók létrehozására vonatkozó elektronikus kérvénnyel. Ezt ki kell nyomtatni, aláírni, majd pedig a személyazonossági igazolványról készített másolattal együtt elvinni a CNPP megyei kirendeltségének a székhelyére.

A nélkülözhetetlen kérvény

Én egy hétfői délelőtt tettem ezt meg, ami – mint a helyszínen kiderült – elhibázott döntés volt. A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár Sal Ferenc (Dunării) utcai székházában annyian álltak sorban, hogy úgy éreztem, a két év koronavírus-járvány és a szomszédban dúló háború okozta stresszen felül nem akarom egy nagy, de elkerülhető idegességnek kitenni magam, tehát távoztam.

Ez fölöttébb bölcs döntésnek bizonyult, ugyanis még aznap, hozzávetőleg fél órával zárás előtt üresen kongott az ügyfélfogadó terem. A kérvény leadása 30 másodpercet vett igénybe, az azt átvevő tisztviselőnő mosolyogva közölte, a hét végéig e-mailben fognak értesíteni online fiókom megnyitásának jóváhagyásáról. Mindez március 14-én, egy hétfői napon történt.

Valószínűleg kevesen lepődnek meg azon, hogy a beígért értesítés nem érkezett meg péntekig, sőt a következő hétfőn sem. Kedden aztán, március 22-én befutott a szintén automatikusan generált e-mail, benne a szabvány szöveggel: „A kérelem az online fiók létrehozására a CNPP.ro portál keretében jóvá lett hagyva”. Ezek után már csak jelszót kellett választanom, majd belépnem a fiókomba, s kiválasztanom egy 10 pontból álló menüsorból (Datele mele din sistemul public de pensii), hogy mely adatokra vagyok kíváncsi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Pár perccel azt követően, hogy kiválasztottam, e-mailen keresztül értesítettek, letölthetem az Éves befizetések 2001 áprilisa után címet viselő jelentést. Ebből megtudtam, hogy 2001 április 1. és 2022 március 18. között 19 ledolgozott évem, 5 hónapom és 10 napom van, melyeket figyelembe fognak venni majd a nyugdíjam kiszámításakor. A dokumentum a nyugdíjpontjaim számát is tartalmazta. Online ügyintézéssel 8 naptári napba, 6 munkanapba tellett, hogy hozzájussak az adatokhoz. A teljesen értelmetlen engedélyeztetési procedúra nélkül 15 percnél többet biztosan nem kellett volna fordítani rá.

Nem érdektelen tény, hogy az online bankoláshoz szükséges felhasználói fiók létrehozása pár percbe telik, ahhoz semmiféle nyomtatott kérvény beadása nem szükséges, pedig azon keresztül kifizetéseket, átutalásokat lehet intézni. Ezzel szemben a nyugdíjpénztártól online igényelhető adatok kizárólag az érintett számára fontosak, velük visszaélni, általuk valakit megrövidíteni nem lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?