Huszonöt százalék helyett húsz: átlátszó demagógiának tűnik a nyugdíjhozzájárulás csökkentését célzó javaslat

A liberálisok kezdeményezése sokmilliárd lejes hiányt okozna a már most is hatalmas deficittel küzdő állami nyugdíjrendszernek.

A nyugdíjhozzájárulás 5 százalékponttal, a bruttó fizetés 25 százalékról 20 százalékra való csökkenését célzó javaslatot nyújtott be az Adótörvénykönyv módosítására vonatkozó törvénytervezethez több liberális képviselő. A kezdeményezők nevében megszólaló Gheorghe Pecingina szerint a módosító javaslat célja az, hogy „valós segítséget nyújtsanak az alkalmazottaknak”.A liberálisok szerint több pénz maradn az emberek zsebében | Fotó: Kiss Gábor

A kezdeményezés mögött Florin Cîțu, a PNL elnöke áll. A korábbi kormányfő és pénzügyminiszter múlt héten nyilatkozott az ügyben, mondván: „Minden romániai fizetésének a növelését javasoltam – a hozzájárulások csökkentését 5 százalékponttal. Ez nagyobb nettó jövedelmet jelent minden romániai számára” – mondta Cîțu. A liberális pártelnök szerint az általános drágulás ellensúlyozására „minden romániai számára növelni kell a vásárlóerőt”.

Gheorghe Pecingina számításai szerint a nyugdíjhozzájárulás 5 százalékponttal való csökkentése havi 317 lejjel növelné az átlagbérrel fizetett munkavállalók jövedelmét. A liberális honatya arról nem szólt, hogy az intézkedés ugyanekkora összeggel növelné minden munkavállaló után a nyugdíjrendszer már most is elképesztően nagy hiányát. Tavaly a kifizetett nyugdíjak összege 16 milliárd lejjel haladta meg az éves befizetések értékét, a különbözetet a központi költségvetésből pótolták.

A liberálisok javaslata kedvezőtlen fogadtatásban részesült nem csupán a munkáltatók, hanem a szakszervezetek részéről is. „A legújabb kezdeményezés az állami nyugdíjrendszer amputációját célozza azáltal, hogy hirtelen ötödével csökkentené a befizetéseket.

„Szüntessék meg a jövedelemadót”

Azon nemes ürüggyel, hogy több pénzt hagynak az embereknél, lényegében újabb csapást mérnek a méltánytalanságok miatt megrendült rendszerre” – olvasható az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség állásfoglalásában. „Miért nem csökkentik vagy szüntetik meg a jövedelemadót? Miért éppen a nyugdíjhozzájárulást veszik célba?” – teszik fel a kérdést a szakszervezetek.

Králik Lóránd, a Partiumi Keresztény Egyetem közgazdász adjunktusa teljesen kivitelezhetetlennek tartja a liberálisok javaslatát. „Ez a közvéleménynek szól. Szerintem egy imidzs-háboró folyik, a liberálisok azért dobták ezt be, hogy azt mondhassák: lám, azért nem tudunk adócsökkentést végrehajtani, mert a PSD ellenzi. A makroközgazdász Florin Cîțu nem hozakodott volna ezzel elő, ez a politikus Florin Cîțu ötlete volt” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember.

Králik Lóránd elmondása szerint az Európai Unió valamennyi tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az adóbehajtás hatékonysága, további adócsökkentést nem lehet végrehajtani az adórendszer reformja nélkül.

Romániában jelenleg 5,02 millió munkavállaló van. A nyugdíjhozzájárulás 25 százalékról 20 százalékra való csökkentése esetén plusz 1 millió munkavállalóra lenne szükség ahhoz, hogy ne növekedjen az állami nyugdíjrendszer hiánya. Ez kb. egy évtizedes távlatban elképzelhető, figyelembe véve, hogy tavaly 90 ezerrel nőtt a dolgozók száma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?