banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Digitalizál Románia: nem tudja a kormány, hogy milyen informatikai rendszereket működtet

Több mint egy évvel azután, hogy létrehozták az állami intézmények szolgáltatásainak összeírására hivatott hatóságot, az még hozzá sem fogott a munkához.

„A digitalizálásért felelős hatóság (ADR) egy 2020-ban, a kormánynak a román társadalom digitális átalakítását célzó ambiciózus célkitűzéseinek megvalósítására létrehozott intézmény”, olvasható az ADR honlapján. A 2020 telén létrehozott intézmény egyik, törvény által előírt feladata a kormány és az annak alárendelt intézmények által működtetett informatikai rendszerek, illetve ezek, állampolgároknak nyújtott szolgáltatásainak felleltározása.

Első hallásra ez nem tűnik egy herkulesi feladatnak, azonban tény, hogy bő egy év év alatt az ADR nem hogy nem fejezte be a munkát, de hozzá sem kezdett. Octavian Oprea, a hatóság elnöke csütörtökön jelent meg a 23 intézmény képviselőit tömörítő Elektronikus kormányázási és bürokrácia felszámolási bizottság előtt, hogy beszámoljon az ADR működéséről.

Beszámolójában az elnök megemlítette, hogy az intézmény szándékozik elkészíteni a Közszolgáltatások Országos Katalógusát. Oprea ezzel nem mondott nagy újdonságot, mivel erről a hatóság létrehozását kimondó 89/2020-as kormányhatározat rendelkezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„2020 decemberében fogtunk hozzá, és számítunk az Elektronikus kormányzási és bürokrácia felszámolási bizottságbeli kollégák segítségére, hogy mihamarabb hozzájussunk a közszolgáltatások katalógusának elkészítéséhez szükséges adatokhoz” – jelentette ki Octavian Oprea. Pár nappal korábban, egy sajtótájékoztatón az ADR elnöke elmondta, néhány hónapra még szükségük van a katalógus elkészítéséhez.

A kormány által működtetett informatikai rendszerek felleltározása, legalábbis elméletben, jóval az ADR létrehozása előtt, 2015-ben elkezdődött. „Egyelőre nem létezik a közszolgáltatások leltára. Én nem tudom megmondani, hogy miért nem létezik” – nyilatkozta a sajtó megkeresésére Radu Puchiu, aki a PSD kormányzása idején a projekt felelőse volt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?