Adatkezelés: az önkormányzatoknak egyszerűsítésre, nem újabb kötelezettségekre van szükségük

Közeledik a nyílt adatok kezeléséről és későbbi felhasználásáról szóló európai direktíva romániai törvénybe ültetése, ennek kapcsán kerekasztal megbeszélést szerveztek a képviselőházban adathasználati szakértőkkel, az Országos Statisztikai Intézet és a kormányfőtitkárság munkatársaival, illetve a magánszektor képviselőivel.

Az eseményen az RMDSZ-frakció részéről Nagy Szabolcs parlamenti képviselő vett részt, aki hangsúlyozta: ennek a folyamatnak a legfontosabb tényezője, hogy a helyi önkormányzatok és intézmények ne csak egy újabb kötelezettséget, hanem az egyesített adatbázisok révén egy, a munkájuk egyszerűsítéséről szóló lehetőséget kapjanak a törvénnyel – olvasható az RMDSZ hírlevelében.

Ugyanakkor folyamatában nézve a szabályozás hatásait fontos kérdés, hogy a feldolgozott kész adatok milyen formában kerülnek feldolgozásra és felhasználásra harmadik felek által.Nagy Szabolcs képviselő | Fotó: rmdsz.ro

„Nagyon komolyan kell vennünk az erre való felkészülést, ugyanis az adatok felhasználásáról szóló európai direktívának a törvénybe való ültetése mindennemű visszaélés és spekulációlehetőségét meg kell akadályozza. A legfontosabb, hogy a magánszektor miként használja majd fel az adatokat, mennyire fordítja öncélúan saját maga vagy pontosan a gazdasági élet fellendítésének hasznára. Ugyanakkor a helyi önkormányzatok és közintézmények munkáját átláthatóbbá és nem bonyolultabbá kell tegye ez a folyamat” – idézte a közlemény Nagy Szabolcsot.

A képviselő a munkamegbeszélés kapcsán a jövőre esedékes, digitalizált alapon működő népszámlálás kapcsán elmondta: a digitalizálás lehetőséget kell adjon arra is, hogy a kérdőívek kitöltésekor az adatokat kezelő rendszer a központosítási folyamat részeként a megkérdezett személyeknek küldjön egy, a megadott válaszait tartalmazó visszaigazoló emailt. Így csökkenne a hibalehetőség a kérdezőbiztosok részéről, hiszen például a nemzetiségre vonatkozó kérdés rosszul való kitöltését azonnal észlelni és javítani lehetne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?