banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Tíz év alatt az önkormányzatoknak csak a negyede tette lehetővé az online adófizetést

Tíz évvel azt követően, hogy megszületett az országos online adófizetési rendszer, még mindig csak az önkormányzatok mintegy negyede használja.

Hiába kötelező, nagyon sok önkormányzat egyelőre nem lépett be a ghiseul.ro címen elérhető országos online adófizetési rendszerbe (SNEP), ami miatt az érintett települések lakói számára nem elérhető ez a szolgáltatás. A 10 éve működő platformot egy nagybányai cég, az Indeco Soft fejlesztette ki, s az Egyesület az Online Fizetésekért (APERO) nevű szervezet bocsátotta a mindenkori kormány rendelkezésére. A rendszert jelenleg a Hatóság Románia Digitalizásáért (ADR) nevű intézmény menedzseli.

A 2010-ben elfogadott 1235-ös kormányrendelet kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy regisztrálják magukat a platformon, s ezáltal lehetővé tegyék a polgárok számára az online adófizetést, azonban büntetéseket nem ír elő. A Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium vezetője, Ciprian Teleman változtatna ezen, bírságokkal venné rá az önkormányzatokat az online rendszer használatára.

A szakminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 733 települési, illetve megyei önkormányzat használja csak a rendszert, míg a közigazgatási egységek száma meghaladja a 3 ezret. „Szükségesnek találjuk, hogy a törvényi szabályozást büntető intézkedésekkel/bírságokkal egészítsük ki, amelyekkel a részvételi kötelezettségüknek eleget nem tevő közigazgatási egységek sújthatóak” – válaszolta Ciprian Teleman egy képviselői interpellációra. Írásos válaszában a miniszter két évben határozta meg a határidőt, amíg teljessé válhat az országos lefedettség az online adófizetés tekintetében.

Egy másik honatya Cseke Attila fejlesztési miniszterhez interpellált az ügyben. A Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztérium nevében Claudiu-Vasile Răcuci államtitkár válaszolt, hangsúlyozva, hogy „a helyhatóságok autonómiával rendelkeznek, és döntési joguk van a helyi költségvetés kiadásairól”. Ugyanakkor a minisztérium egy 2020 november 3-i átiratban javasolta az önkormányzatoknak, hogy lépjenek be a SNPE-be.

Hargita megye az élenjáró

Az önkormányzatok java része minden bizonnyal azért ódzkodik a belépéstől, mert az szegényebb települések esetén egyáltalán nem elhanyagolható összegű költségekkel jár. A rendszer működésének közel 10 éve alatt a regisztrációs költségek 1 és 5 ezer euró között változtak. A befizetett adók után 1 százalékos kezelési költséget is kell fizetniük az önkormányzatoknak. Ennek a mértéke alkudható, általában annál kisebb, minél nagyobb az online fizetések száma, ami szintén a kispénzű települések számára kedvezőtlen.

Az országos online adófizetési rendszer népszerűsége megyénként nagyon eltér. A területi lefedettség tekintetében Hargita nem csak Erdélyben, de országos szinten is az élenjáró megyék közé tartozik, a 67 település közül 47-nek az önkormányzata regisztrált a SNPE-ben. A Kovászna megyei helyhatóságok ellenben nem törik magukat, hogy a lakosok számára hozzáférhetővé tegyék az online adófizetést, a 45 helyi önkormányzat közül csak 6 kínálja ezt a lehetőséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ennél is kisebb arányban léptek be a rendszerbe a Szilágy, a Bihar és a Krassó-Szörény megyei települések, előbbi esetében 61-ből 6, Biharban 101-ből 8, utóbbinál 77-ből 6. Erdélyben Krassó-Szörény megye a legkevésbé fegyelmezett ebben a tekintetben, a települési önkormányzatoknak kevesebb, mint 8 százaléka lépett be a online adófizetési rendszerbe.

Egyes szakemberek szerint az önkormányzatokat nem erőszakkal, hanem a regisztráció ingyenessé tételével kellene ösztönözni, hogy bevezessék az online adófizetést. Idén 1,12 millió tranzakcióra került sor az SNPE-ben, a befizetések összértéke 416 millió lej.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?