Sürgősségi kormányrendelettel vezetik be az online hivatali ügyintézést

A koronavírus-járvány terjedését megfékező intézkedések sorában az online hivatali ügyintézés általánossá tételéről fogadott el sürgősségi rendeletet hétfőn a kormány.

Az intézkedés arra kötelezi a közintézményeket, tegyék lehetővé, hogy ügyfeleik elektronikus úton, digitális aláírással nyújtsák be kérvényeiket és beadványaikat, illetve azt a kötelezettséget is előírja, hogy ezekre a hivatalok elektronikus úton válaszoljanak – mondta a kormányülés után tartott sajtóértekezleten Sabin Sărmaș, a digitalizálási hatóság elnöke. Példaként a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak a – kormány által átvállalt – segélyezését említette, amelynél minden szükséges dokumentumot elektronikus formában kell eljuttatni a területileg illetékes munkaügyi hivatalba.

A digitalizálásban elmaradt közintézményeknek a hatóság segítséget nyújt az online ügyintézés kialakításában, addig is lehetővé kell tenniük, hogy ügyfeleik e-mailen intézzék ügyeiket. Ezáltal egyre több helyen szükségtelenné válik, hogy a magánszemélyek, vagy a cégek képviselői személyesen keressék fel az állami hivatalokat. A járvány körülményei között nyilvánvalóvá válik, hogy a bürokráciát visszaszorító technológia nemcsak időt spórol, hanem életeket ment – állapította meg a digitalizálási hatóság elnöke.

Ugyancsak a hétfői ülésén határozott a kormány arról, hogy a háziorvosi és járóbeteg-ellátásban bevezetik a távrendelést. Az orvosok ezentúl telefonos, vagy internetes segédeszközök igénybevételével, személyes találkozó nélkül is elvégezhetik a konzultációt, a szolgáltatást pedig – óránként nem több mint nyolc páciensre – elszámolhatják az egészségbiztosítónál – ismertette Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

A rendkívüli állapot idején nem kötelező az elektronikus egészségügyi kártyák használata, tehát az orvosok felírhatják a kedvezményes gyógyszereket, szakorvosi beutalókat anélkül, hogy ezt három napon belül bevezessék az egészségbiztosító online adatbázisába. A kabinetvezető azt is megerősítette: Románia minden koronavírus-fertőzöttnek biztosítja az ország területén az egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes egészségbiztosítással.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?