Színházkészítő emberek a színházról – új bemutatóra készül a Csíki Játékszín

Új stúdió-előadással zárja az évadot a Csíki Játékszín. A Sarlatán című kamaratermi darab a színház, a színházi előadás mibenlétére keresi a válaszokat, rendezője az amerikai Tom Dugdale, szereplői Balázs-Bécsi Eszter, Hatházi András és Nagy Gellért. Elültették a Sarlatán-fát is.

Mikor kezdődik el egy előadás és meddig tart? Hol húzódik a határ színházi szituáció és hétköznapi helyzet, esemény között? Igen, talán máris az előadásban vagyunk – ezzel a felütéssel mutatták be a Csíki Játékszínben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a társulat legújabb produkcióját.A szerző felvételei

A darabot Tom Dugdale rendező, adjunktus, az Ohio Állami Egyetem (OSU) Színház-, Film- és Médiaművészeti Tanszékének oktatója rendezte. A szereplői Hatházi András, Nagy Gellért és Balázs-Bécsi Eszter, a szöveget Tom Dugdale és Hatházi András írták. A június 9-i előadás a Csíki Játékszín idei utolsó bemutatója, és további öt alkalommal fogják játszani – osztotta meg Kész Orsolya irodalmi titkár.

Mint Hatházi András elmondta, a színház vezetősége kérte fel az együttműködésre. „Én mondtam, hogy repertoár-színházi körülmények között többet nem akarok játszani. Nem szeretnék úgy színpadra lépni, hogy bemutatjuk a darabot, aztán pár hét múlva újra játsszuk, esetleg három hónap múlva megint. Az előadást projekt-szerűen játsszuk, bemutatjuk, egy tömb és elfelejtettük” – fogalmazott a színész. Mint kiemelte: a rendezővel alkotott szöveg még a bemutatót követően sem nevezhető majd véglegesnek.

„Rengeteget alakulhat, bármi történhet a világban, velünk, ami esetleg szükségessé teszi, hogy azt a szöveget másképp fogalmazzuk meg, vagy valami esetleg teljesen érdektelenné válik. Az előadás egy folyamat, nem egy muzeális tárgy” – fogalmazott Hatházi András.

Balázs-Bécsi Eszter elmondta: a kamaraterem szűk tere teátrális mozdulatoktól mentes színészi játékot követel az előadóktól. „A nagyszínpad megbírja ezeket, ott mások a távolságok, más az intimitás a néző és a színész között, de itt mindenki nagyon közel van. Olyan, mint egy élő film. Amikor megkaptuk a forgatókönyvet, az volt a benyomásom, hogy ez egy filmforgatókönyv” – emelte ki a színésznő.

A sajtótájékoztatót követően a darab alkotói és színészei a Csíki Játékszín melletti parkban elültették a Sarlatán-fát. A svéd berkenye a bemutató emlékére került a földbe.

Tom Dugdale és Hatházi András: A Sarlatán
„Itt ülünk egy hideg konyhában az isten háta mögött. Odakint havazik, süvít a szél. Ülünk ebben a sivár délutáni fényben, egy kis asztal mellett egymással szemben, és arról beszélgetünk, hogy mit érzünk valójában, valójában mire is lenne szükségünk, és ebben az eszmecserében, ebben a vallomásban benne van a jó cselekvésének a lehetősége, mert mindez annyira igaz, annyira valóságos! Ez valóságos. Ez megtaníthat bennünket valamire – téged és engem – és végeredményben bárki mást, aki most minket néz. Ez színház”.
Szereposztás:
A tanár - Hatházi András
Konstantin - Nagy Gellért
Nyina - Balázs-Bécsi Eszter
Szöveg: Tom Dugdale, Hatházi András
Rendezte: Tom Dugdale
Bemutató: június 9. 19.00 óra
Díszlet- és jelmeztervező: Hatházi Rebeka
Helyfoglalás a 0748-168-506-os telefonszámon 9:00 és 16:00 óra között
Az előzetesen lefoglalt jegyek kiválthatók a színház a jegypénztárában hétfőtől csütörtökig 13:00 és 15:00 óra, valamint péntekenként 12:00 és 14:00 óra között, illetve az előadások előtt egy órával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?