Tíz naposra bővült az Unscene, a romániai színihallgatók csíkszeredai fesztiválja

A tavalyi, nulladik kiadás után idén megújult formában, bővebb tartalommal és több napon át zajlik az Unscene Művészeti Egyetemek Fesztiválja Csíkszeredában. Az érdeklődőket ingyenes színházi előadások várják, teret adva a színihallgatók megmutatkozásának és kibontakozásának.

A 2021-ben megtartott, nulladik kiadás sikerén fölbuzdulva ebben az évben ismét megszervezik az Unscene Művészeti Egyetemek Fesztiválját Csíkszeredában. A május 13-22 között megrendezett, tíz napos eseménysorozat 31 színházi előadást, kiállításokat, a film- és médiaszakos diákok vizsgamunkáiból tartott szabadtéri vetítéseket, workshopokat, koncerteket is magában foglal – közölték a szervezők a rendezvényt megelőző hétfői sajtótájékoztatón. Veress Albert, a főszervező Csíki Játékszín igazgatója elmondta: a tavalyi eseményt követően a résztvevő egyetemek számítottak a folytatásra és már hónapokkal ezelőtt érdeklődtek az idei kiadásról. Hangsúlyozta, az idei előadások között számos olyan is megtalálható, amelyeket különböző elismerésekkel díjaztak.A szerző felvétele

Az esemény társszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ. Az intézmény vezetője, Ferencz Angéla hangsúlyozta: Csíkszereda kulturális palettáján az utóbbi években sorra jelentek meg új, színes események.

„Jönnek a fiatal, kreatív energiák és számunkra megtiszteltetés, hogy partnerek lehetünk ebben a folyamatban. Mindez szól egy, a városi és a megyei önkormányzat közötti jó együttműködésről, másrészt nagyon pozitív a színház vezetőségével is a közös munka. Azt kívánom minden nézőnek, hogy minél több előadást nézzenek meg, hiszen azok a gondolatok, érzelmek, amelyeket a színházon keresztül kap a társadalom, mindenképpen a világlátásunk fontos része. A fellépőknek pedig azt kívánom, hogy nagyon sokat tanuljanak egymástól és nagyon jó érzés legyen számukra a pályájuk kezdetén itt megmutatkozni” – fogalmazott az igazgató.

Némethy Zsuzsa szervező arról tájékoztatott, hogy ebben az évben az előző kiadással ellentétben csak egy helyszínen, a Csíki Játékszínben zajlanak az előadások, a fesztiválra 210 résztvevőt várnak. Az előadások közül 4 nagyszínpadi lesz román nyelvű, ezen kívül tánc- és bábelőadások, performanszok is megtalálhatóak a programban. Szintén újdonságnak számít, hogy a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem végzős dramaturg-hallgatóit is bevonják, akik műhelymunkaként minden előadást megnéznek, és azokról kritikát írnak.

A fesztiválon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem, a bukaresti „I. L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC), a iași-i George Enescu Művészeti Egyetem.

Teknős kerestetik! A Csíki Játékszín Rodrigo García argentin szerző műhelymunkájához egy, lehetőleg nagyméretű szárazföldi teknőst keres a fesztivál idejére. A színház hangsúyozza: a teknőst a műhelymunka során nem éri semmilyen ártalom, a fesztivál lejártával visszaadják a gazdájának. FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Csíki Játékszín munkatársai jelezték, hogy már érkezett is ígéret teknős „kölcsönadására”, így további felajánlásokat nem várnak.

A teljes program megtalálható az esemény közösségi oldalán és honlapján. Az előadások díjmentesek, de előzetes helyfoglalás szükséges a +40 751 039 026 telefonszámon, vagy a kozonsegszervezo@csikijatekszin.ro e-mail címen.

(Borítókép: Archív | A BBTE színművészetis hallgatóinak előadása)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?