Felvételit hirdetnek a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámaosztályába

A sepsiszentgyörgyi Osonó társulatvezető-rendezője, Fazakas Misi által 2000-ben alapított és vezetett, Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. 

Az Osonó társulatvezető-rendezője, Fazakas Misi által 2000-ben alapított és vezetett, Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire május 23-án és 24-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán, míg a vizsga május 25-én, szerdán 16 órakor lesz a líceum Visky Árpád drámatermében. Ezt megelőzően, május 21-én, szombat délután 16 órakor kerül sor az utolsó felvételi felkészítőre.

Az országos metodológiával összhangban, május 19-én és 20-án, a felvételizni szándékozó diákoknak az iskolájuk titkárságán kell kivenniük a felvételi beiratkozásához szükséges dokumentumot. A felvételire ezzel a dokumentummal, illetve a személyi igazolvány vagy keresztlevél másolatával május 23-án és 24-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán (Kossuth Lajos utca 15. szám). Érdeklődni az iskola telefonszámain lehet: 0367-401019 vagy 0725-523498.

A felvételire május 25-én, szerda délután 16 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád drámateremben. A gyakorlati vizsga követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy vers elmondása, ritmikai gyakorlatok, ének, valamint különböző fantázia-játékok. Az eredmények május 30-án, hétfőn kerülnek kifüggesztésre.

A tizenöt éves hagyománnyal rendelkező drámatagozat több alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat mind a csoportos, mind az egyéni országos tantárgyversenyeken. Már öt színészosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.

A drámaosztály komplex szakmai képzés, amely a szakmai kérdéseken túl, magába foglalja a tizenévesek személyiségének fejlesztését olyan szaktantárgyak által, mint színészmesterség, improvizáció, beszédtechnika, művészi beszéd, színpadi mozgás, retorika, társasági tánc, kontakttánc, bábképzés, újságírás, filmművészet, színháztörténet, pályázatírás és színházesztétika. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész-pedagógusok tanítják.

A kamaszok a képzés által közel kerülnek önmagukhoz, kialakul a verbális és nonverbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, vállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, fejlesztik gondolkodásmódjukat úgy, hogy közben szakmai ismeretekre is szert tesznek. Közelebb kerülnek a művészetek, főként a film- és színházművészet nyelvrendszerének megértéséhez.

A drámás diákok számára a tagozat rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat, nemzetközi szaktáborokat, valamint Fazakas Misi vezetésével, lehetőségük van színházi előadásokban is kipróbálniuk magukat. Az európai, ázsiai - sőt Afrikában, Marokkóban is! - hírnévre szert tett Osonó Színházműhely produkcióiba beválogatott drámás diákok több alkalommal vesznek részt nemcsak hazai, de európai és thaiföldi turnén.

Az iskola elvégzése után a diákok a kötelező érettségi mellett szakérettségit is tesznek, így szakképesítést elismerő oklevelet is kapnak.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia-szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a tévé- és rádió-műsorvezetői pályákon való érvényesülést.

A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember- és önismeret. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a film-fotó-média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

Azon diákok számára, akik más településről érkeznek, az iskola emeletén egy korszerű, 2009-ben átadott bentlakást biztosít a líceum.

 

 

Kimaradt?