banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Színház a nappaliban – Kezdődik az eSzínház Fesztivál

Szeptember 20-29 között a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház beköltözik a nézők nappalijába. Az eSzínház Fesztivál keretén belül online is megtekinthető lesz Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott.

Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott című, 2021-ben készült előadásának filmes adaptációja válik online elérhetővé az eSzínház Fesztivál keretében. Az esemény szeptember 20-29. között az eSzínház platformján, virtuális térben zajlik. A temesvári színház előadására itt lehet jegyet váltani, és amennyiben tetszett az előadás, egy szavazattal Közönségdíjra is lehet javasolni.

Fotók: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az e-színház platformot az Alapítvány a Magyar Színházakért fejlesztette és hozta létre a színházi szakma aktív bevonásával. Az eSzínház célja, hogy a nézők korlátok nélkül élvezhessék az előadásokat a világ minden táján, másrészről a bevételekből elsősorban színházakat és alkotókat támogatják. A szakmai zsűri által kiosztott díjak mellett a nézők szavazatai döntik el, melyik előadás nyerje meg az eSzínház Fesztivál'24 Közönségdíját. Szavazatot az előadás megtekintése alatt lehet leadni.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott című előadása a lelkiismeretről szól, a valóság érzékelését vizsgálja. A teatralitást mellőző, szokatlan esztétikai látásmódú produkció – hasonlóan a tömegkommunikáció által közvetített virtuális valóságokhoz – többféle perspektívából szemlélteti a realitást, mintegy feladványként vetve fel a kérdést a néző számára: hogyan tapasztaljuk a realitást? Azt hisszük, amit látunk, vagy inkább azt látjuk, amit hiszünk? És vajon mindez hogyan befolyásolja a legalapvetőbb erkölcsi kérdésekhez, például a gyilkossághoz való viszonyulásunkat? Létezhet olyan bűntény, amely morális szempontból elfogadható?

Adrian Sitaru rendezőnek leleményes eszközökkel sikerült megteremtenie a színház és a mozi egyidejű élményét; a román újhullám meghatározó rendezője számos nemzetközi díjat nyert a fizikai és a fiktív valóság közti határokat megkérdőjelező munkáival; ezzel a produkcióval továbblép: a nézőt a színészek közvetlen érzékelésének valóságától fosztja meg, elmosva a színház és a film közti határvonalat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?