Hamarosan kezdődik a Temesvári Euroregionális Színházi Találkozó

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a TESZT Temesvári Euroregionális Színházi Találkozót a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2024. május 19-26. között.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tizenötödik alkalommal rendezi meg a Temesvári Euroregionális Színházi Találkozót. A 15. TESZT válogatása a „Másik nézőpont” témát követi, reflektorfénybe állítva olyan témaköröket, amelyekkel keveset foglalkozunk, vagy amelyek az egyre inkább polarizálódó világban ellentétben állnak saját meggyőződésünkkel. A kiválasztott produkciók lehetőséget kínálnak az emberi motivációk dinamikájának mélyebb megértésére.

Fotó: Invisible Lands c. előadás, Livsmedlet Színház (Finnország)

Temesvár több nemzetiség kultúrájának kereszteződésében áll, ezért másfél évtizeddel ezelőtt a TESZT – a legújabb színházi trendek közönséggel való megismertetése mellett – a multikulturalizmus népszerűsítését tűzte ki célul, ezek mellett sikerült lehetőséget teremteni a színházi emberek és a közönség találkozására. Az idei fesztiválprogram a koncertek mellett alkotókkal való beszélgetésekkel, színészeknek szóló ingyenes workshopokkal és teatrológusoknak szóló műhelymunkákkal egészül ki.

A program 24 produkciót vonultat fel Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból, Bulgáriából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Finnországból, amelyek közül kettő (a Penthesilea és a Share the Love) szabadtéri előadás, és ingyenesen megtekinthető.

Fotó: Penthesilea/ Teatro dei Venti

Az EXT@TESZT szekció három helyi független társulatot (Arte-Factum, Unfold Motion, Basca Színház) mutat be nemzetközi kontextusban. A fesztivál a szervező színház saját produkcióival kezdődik és zárul, az 1978 és a Pericles nemzetközileg elismert színházi alkotók, Tomi Janežič és Philip Parr rendezései. A fesztivál előadásaiban közös az aktuális trendekhez igazodó esztétika, illetve a konvencionális színházi helyszínek és keretek átlépése, ezért apellál a TESZT olyan színházi alkotókra, mint Urbán András, Selma Spahić, Mario Banushi, Stefano Té, Nagy József vagy Horváth Csaba.

Az európai színpadokon már ismert előadások közül a TESZT – Romániában elsőként – elhozza a fiatal Mario Banushi által rendezett Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia című produkciót, amely egy felkavaró érzékenységű vizuális költemény családról és halálról.

Fotó: Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia/ Athens Epidaurus Festival

Bérletek április 1. és május 1. között 300 lejért válthatók, az előfizetés a 10 szabadon választott előadásra szóló jegy mellett egy TESZT15 feliratú pólót vagy vászonszatyrot is tartalmaz.

Május 1-től a 10 belépőt tartalmazó bérlet 400 lejért, az 5 jegyet tartalmazó 200 lejért váltható ki, az előadásokra szóló jegyek pedig előadásonként 50 lejért, a koncertekre 30 lejért vásárolhatók meg akár online is. A szervezők valamennyi produkcióhoz – az előadás nyelvétől függően – román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

A fesztivál ideje alatt minden este moderált beszélgetésre is sor kerül, ahol a közönség párbeszédet folytathat az alkotókkal, művészekkel.

A bérletek kizárólag a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám) vásárolhatók meg. További információk a jegyirodában vagy a 0356-450.606-os telefonszámon igényelhetők.

Fotó: Pericles/ Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A TESZT programja

A Temesvári Euroregionális Színházi Találkozó számtalan izgalmas programmal várja az érdeklődőket május 19–26. között. Az első napon, május 19-én, vasárnap 15.30-tól a színház előcsarnokában kerül sor a Találkozó hivatalos megnyitójára, majd 16 órától a Stúdióban lesz megtekinthető a 100 Köszöntő című előadás a szlovéniai Via Negativa társulat előadásában. 18 órától a Csiky Gergely Állami Magyar Színház UNITER-díjra jelölt előadását, az 1978-at láthatják az érdeklődők.

Május 20-án, hétfőn 18 órától a színház Nagyterme ad otthont a horvátországi Kerempuh Szatirikus Színház A cickány megszelidítése című előadásának, majd 20 órától a Festőműhelyben kerül sor a görögországi Athén-i Epidaurus Fesztivál Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia című előadására.

Fotó: Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia/ Athens Epidaurus Festival

Kedden, május 21-én 16.30-tól és 20 órától a finnországi Livsmedlet Theatre táruslatának két tagja, Ishmael Falke és Sandrina Lindgren mutatja be a Láthatatlan vidékek című előadást. 18 órától a Nagyteremben a szerbiai Újvidéki Színház Egyszer történt Újvidéken című előadása lesz látható. Ugyanebben az órában a Szabadság téren az olaszországi Teatro dei Venti társulatának Pentesilea című előadásra invitálják a közönséget, melyre a belépés ingyenes. 21 órától a Festőműhelyben a németországból érkező Kristóf Szabó F.A.C.E. Visual Performing Arts Ismene táncol című előadása lesz látható.

Május 22-én, szerdán 18 órától újfent a Szabadság térre várja az érdeklődőket az olaszországi Teatro dei Venti társulatának, akik aznap is bemutatják Pentesilea című előadásukat. 19 órától a Nagyteremben a Németországból érkező Toula Limnaios mutatja be a staubkinder című előadását. 20.30-tól a Festőműhelyben a horvátországi Zágráb-i Ifjúsági Színház Istentelen ifjúság című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Pentesilea/ Teatro dei Venti

Május 23-án, csütörtökön 17.30-tól az Unfold Motion Timișoara The Story of Lost Stories című előadása lesz látható, ugyanebben az órában a Stúdióban, az Előcsarnokban és a Nagyteremben Tózsa Mikolt It’s a MATCH - or will be – maybe című produkcióját élvezhetik az érdeklődők. 19 órától a Nagyterem ad otthont a Franciaországból érkező Platô társulat Holdkelte című előadásának. 20.30-tól a Festőműhelyben a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Vedd le a kalapod a honvéd előtt előadása lesz látható. 23 órától a Stúdióban egy koncertre kerül sor: a SOLO - DUO - TRIO x Mezei / Márkos / Szives formáció lép színpadra.

Pénteken, május 24-én 19 órától a Nagyteremben lép színpadra a magyarországi Szkéné Színház Forte Társulata Akár Akárki című előadásukkal. 21.30-tól a Festőműhelyben a bulgáriai Ivo Dimchev koncertjére várják az érdeklődőket.

Fotó: Akár Akárki/ Szkéné Színház

Május 25-én, szombaton 15 és 16 órától az Angliából érkező Parrabola színház Spread the Love című előadása lesz látható az Alba Iulia utcában. 17 órától a Nagyteremben a horvátországi Skop Művészeti Szervezet Mindpolis című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, 19 órától pedig a Ferences Stúdió ad majd otthont az Arte-Factum Színtársulat Magány-monológok című előadásának. 21.30-tól a festőműhelyben mutatja be Hero 4.0 című előadását a szlovéniai Moment Maribor csapat két tagja, Vito Weiss és Uroš Kaurin.

Vasárnap, május 26-án 16 és 17 órától újfent a Spread the Love lesz látható az Alba Iulia utcába. Akárcsak a szombati alkalmon, a belépés aznap is ingyenes lesz. 16 órától a Basca Színház társulatának munkacím előadásának premierjére várják az érdeklődőket a Basca Színházba. 18 órától a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében a Pericles kerül színpadra a társulat előadásában. 22 órától a Festőműhelyben zárul az eseménysorozat: a magyarországi WH Group Shakespeare szonettek és dalok című koncertjére várják az érdeklődőket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?