Mi történik a színházzal a járványidőszakban? – Kommunikációs Napokon jártunk

Kezdetét vette pénteken a XII. Kommunikációs Napok, amelyet hagyományosan a Babeş-Bolyai Tudományegyetem harmadéves kommunikáció szakos diákjai szerveztek, ezúttal online térben. A konferencia a KOMMforton kívül és belül címet kapta, amelynek jelentése kettős. Egyrészt arra utal, hogy az otthon megfőzött kávéval, rohanás és készülődés nélkül sem késhetünk el a rendezvényről, másrészt viszont az előadások témáját fedi: a konferencia a vírushelyzet és a kommunikációs jelenségek, kommunikációs szakmák közötti viszony vizsgálatára kéri fel az előadókat.

Olyan kommunikációs területeken dolgozzák fel a járvány okozta történéseket, mint a brand vagyis márkakommunikáció, az influenszerek, az álhírek és a kultúra. A pénteki program keretében főként a kultúra és az influenszerek kaptak helyet.

Mi történik a színházzal most? címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyet Biró Árpád Levente, a nagyváradi Szigligeti Színház kommunikációs felelőse, drámaíró, az Élő Várad mozgalom tagja, valamint a mozgalom ihlette kötet, az Élő Várad antológia egyik szerzője moderált.

A beszélgetésben részt vett továbbá Demeter Kata dramaturg, rendezőmunkatárs, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, aki a Tóth Árpád – I. L. Caragiale Megtorlás című művében rendezőmunkatársként foglalt helyet. Legfrissebb megjelent műve A legszebb boszorkány című színdarab. B. Fülöp Erzsébet, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat színésznője, Jászai Mari- és Kemény-díjas színésznő, továbbá egyetemi professzor is megszólalt, aki többek között olyan színházi darabokban láthattak a nézők, mint A nyugalom, Az ördög próbája, valamint több filmben is szerepelt, mint például a Parking című romantikus drámában.

„Ha valaki arra készült, hogy az előadás alatt választ kap arra a kérdésre, hogy mihez kezd a színház most, akkor el kell szomorítanom mindenkit, nekünk is csak egyre több kérdésünk van ezzel kapcsolatban. Milyen időszakot élünk, hogyan rendezi át a jövőnket is egyáltalán?” – kezdte a beszélgetést Biró Árpád.

Elhangzott: a tavaszi nagy lezárás után volt valami féle lazítás, így a színházak a nyarat próbákkal, illetve kevés közönség előtt játszott előadásokkal tudták megoldani. Majd, amikor a fertőzéses esetek újra növekedni kezdtek, kénytelenek voltak újra bezárni kapuikat.

A nagyváradi Szigligeti Színházban már másképp történik a leállás, a próbák most zajlanak, de közönséget nem fogadnak. A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagjai próbálnak a Retromadár második részének bemutatójára, amelyet szintén Radu Afrim rendez, A Kolozsvári Állami Magyar Színházban pedig ifj. Vidnyánszky Attila vezetésével a Rómeó és Júlia színdarabon dolgoznak.

A második hullámmal kapcsolatosan B. Fülöp Erzsébet elmondta, „ a hiány időszaka után sokkal jobban értékelünk mindent.” Demeter Kata a színházi tevékenységek kapcsán annyit mondott: „próbálunk készülni a nyitásra, ami nem tudjuk, mikor lesz”. Bevallásuk szerint a szervezettség, a hozzáállás sokkal jobban kialakult a második hullám alatt, mint az első ilyen szituáció alkalmával.

Az online színdarabok vetítése, az előadások közvetítése a Tompa Miklós Társulatnál kezdődött, a Keresztes Attila rendezésében készült Sirály című színdarab 75 ezres nézettségnek örvendett. A kolozsvári színház legendás előadásait is viszont lehetett látni a képernyőn.

„Mivel a felvételek archívumba készültek, nem olyan minőségűek és jellegűek, ami a néző számára annyira élvezhető lenne, mint élőben. Az elején volt lelkesedés, de egy idő után már ez is csökkent, a színházi előadások nem tudják felvenni a versenyt egy jó minőségű filmmel, sorozattal, hosszútávon semmiképp sem nyereséges” – összegezte tapasztalatait Demeter Kata.

A konferencia szombaton folyatja előadásait a márkakommunikáció és az álhírek témakörben. Előzetesen regisztrálni lehet ezen a linken. A szombati előadásokat megtalálják, illetve lehet majd követni a Kommunikációs Napok Facebook-oldalán is.

(Címlapkép: Tompa Miklós Társulat - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?