Szatmárnémetiben rendezik meg az idei Interetnikai Színházi Fesztivált

Kétévente rendezik meg a kisebbségi színházi seregszemlét Romániában, az Interetnikai Színházi Fesztivált, azaz IFESZT-et az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A koronavírus-járvány miatt ezúttal egy hosszabb, négyévnyi kényszerpihenőt követően indítják újra útjára a seregszemlét Szatmárnémetiben – tájékoztat közleményükben a szervezők.

A rangos kisebbségi színházi seregszemlének 2016 után ad otthont újra Szatmárnémeti. A főszervező ezúttal is a Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány, azonban ez az első fesztiválkiadás, amely már a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség színeiben kerül megrendezésre, a szövetség társszervezésében. Az elmúlt hetekben lázas munka folyt Szatmárnémetiben, hiszen a tizennyolc színházi produkciót felvonultató program november 4-én veszi majd kezdetét és tart egészen november 13-áig. A seregszemle alatt igazi színházi csemegéket láthat a közönség, a kisebbségi színházi műhelyek az elmúlt évek termésének legjavából mutatnak be egy-egy előadást a szatmári megyeszékhelyen.

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat | Fotók: Interetnikai Színházi Fesztivál

A házigazdákkal együtt 13 romániai magyar színtársulat vesz részt a fesztiválon, de Szatmárnémetibe érkezik a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata és a Temesvári Állami Német Színház, illetve a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen független roma színtársulat is. A színházi élményeket számos kísérőrendezvény egészíti ki: minden nap szakmai beszélgetéseken elemzik ki a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, több könyvbemutatót is szerveznek az IFESZT ideje alatt, a Red Hat Yardban tartott afterpartykon pedig színész DJ-k és színészzenekarok csapnak majd a húrok közé.

Érdekesség, hogy a fesztivál ideje alatt szintén Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban lesz a Harag György Társulat 2018-ban elhunyt örökös tagjának nevével idén először fémjelzett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál, melynek majdani győztes előadása ugyancsak bekerül az IFESZT programjába. A szerencsés nyertesek tehát a legjelentősebb romániai kisebbségi színházakkal kerülhetnek azonos platformra, előadásukat pedig megtekinti és kiértékeli a színházi szakma.

A nagyváradi Szigligeti Színház

„Rendkívüli megtiszteltetésnek tartom, hogy éppen Szatmárnémetiben indulhat újra az IFESZT – méghozzá a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség színeiben. Szimbolikus erejű gesztus ez, hiszen 2016-ban mi szerveztük a fesztivál eddigi történetének legnagyobb kínálatú kiadását, és éppen azon a szatmári IFESZT-en döntöttünk arról, hogy megalapítjuk a magyar színházi szövetséget Erdélyben. Hálásak vagyunk az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, amiért a fesztivál ötletgazdája, a nemrég eltávozott Zsehránszky István áldásával hozzájárultak, hogy a fesztiválszervezés jogát a jövőben a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség, illetve annak tagszínházai kaphatják meg, így a MASZÍN-on belül vándorol tovább ez a pótolhatatlan jelentőségű színházi eseménysorozat” – mondta Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató.

Hozzátette: „bár a fesztiválunk már nem lehet ugyanolyan gazdag kínálatot felvonultató seregszemle, mint a covid előtt, hiszen több független társulat is megszűnt vagy megroppant a világjárvány hatásainak következtében, igyekszünk idén is a lehető legszínesebb fesztiválkínálattal fordulni a szatmári fesztiválközönség felé. Külön öröm, hogy 2016-hoz képest most mindkét német társalut el tudta fogadni a meghívásunkat, így hosszú idő után, a szebeni mellett a temesvári német kollégáink is fellépnek az Északi Színház színpadán. A kisebbségi színházak munkájának a legjavát a lehető legszélesebb körben szeretnénk megmutatni, úgy, hogy mindenkinek elérhetővé váljon: a magyar előadásokat románul, a német, jiddis vagy roma nyelvű előadásokat pedig magyarul és románul is feliratozzuk” – nyilatkozta a Proscenium Alapítvány elnöke.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

„Támogatóink és partnereink segítsége nélkül nem vihetnénk tovább egy kivételes színházi ember, Zsehránszky István emlékét – és álmát. „Zsekáét”, aki elsőként ismerte fel Romániában annak fontosságát, hogy a kisebbségi színházi műhelyek számára közös platformot kell biztosítani a találkozásra és kulturális, színházszakmai párbeszédre egyaránt. Fontos megjegyeznünk, hogy ugyancsak ő volt az egykori Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál egyik legfontosabb patrónusa és édesapám, Bessenyei István mellett, szinte örökös zsűritagja, gyakori zsűrielnöke is. Azt hiszem, most szeretettel mosolyog ránk odaföntről, látva, hogy 2022-ben, Szatmárnémetiben ez a két, számára egyaránt fontos rendezvény nem csupán ujjászületik, de össze is kapcsolódik, amennyiben a Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál győztesei az IFESZT programjában is megmutatkoznak majd. A fesztivál általuk már nemcsak a jelenről szól, hanem a jövőbe is mutat – a folytatás felé” – tette hozzá a fesztiváligazgató.

Az Interetnikai Színházi Fesztivál előadásaira jegyek kaphatók a Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában vagy a Biletmaster.ro online jegyértékesítő rendszerben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?