Ars Hungarica: kilenc napos rendezvénnyel ünneplik a magyar kultúrát Nagyszebenben

Immár 17. alkalommal rendezik meg november 11. és 20. között az Ars Hungaricát, Nagyszeben kulturális fesztiválját – tájékoztatnak a szervezők.

A színes programsorozat célja a több évszázados helybéli magyar jelenlét hangsúlyozása mellett az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez a Kárpát-medence határán, magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be és hidat képezzen a közös anyanyelvet beszélő és közös igényeket képviselő személyek, intézmények között. A fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és a Nagyszebenbe érkező vendégeknek.

Az eseménysorozat november 11-én, pénteken kezdődik 12 órától Orth István Az ember tragédiája című kiállításának megnyitójával a Polgármesteri Hivatal kiállítótermében. 19 órától a Thalia Díszteremben a Megnyitó Gála keretében átadják az EMKE Kiváló Közművelő Díjat, ezt követően Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan és Bajka Brigitta koncertjére, utána állófogadásra kerül sor, ahol hungarikumok biztosítják a gasztró-kulturális élményt.

Kép forrása: Facebook

November 12-én, szombaton 11 órától Nagyszeben és környékének bemutatására kerül sor idegenvezetés formájában a 2021-ben a Túrázás Európai Fővárosa cím apropóján, majd kiállításmegnyitók, versszínház és koncert színezi a programot. A vasárnap zenés programokban bővelkedik, november 13-án 11 órától a Református Templom Galériában a Tritonus Gitár Trió, majd 19 órától a Thalia Nagyteremben a Herczku Ági-Nikola Parov Quartet koncertezik.

Hétfőn este a kiadványoké és a finom boroké a főszerep a Tükörteremben: november 14-én 19 órától Demeter László Székelyföldi receptes könyveket mutat be a Tortoma kiadótól, 20 órától pedig folyóirat- és könyvbemutatóra kerül sor Benkő Leventével, a Művelődés folyóirat főszerkesztőjével. 21 órától a Mátra régióból érkező GOBRI pincészet borait lehet majd megkóstolni.

Kedden 19 órától a Háromszék Néptáncegyüttes lép színpadra a Rézhúrón című darabot hozzák el Sepsiszentgyörgyről a Thalia Nagytermébe. Szerdán, 16-án 17 órától a Nagyszebeni Média Műhely, 18 órától pedig a KÁMMÉ kiállításmegnyitójára kerül sor a Tükörteremben. November 17-én, csütörtökön 14 órától az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség szakmai ülésének megnyitójával kezdődik a kulturális kínálat a Tükörteremben.

A fesztivál második hétvégéje is számos izgalmas programot tartogat. Pénteken, november 18-án 12 órától Szonda Szabolcs költő, műfordító, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója tart könyvbemutatót, Alexandru Mușina: Macska-e a cica? című magyar nyelvre fordított kötetét mutatja be. A fesztivál a gyermekeknek is kínál programot, 16 órától Tóth Viktor Népmesék című zenés gyermekműsorára várjuk a kicsiket és nagyokat, 19 órától pedig a felnőtteknek koncertezik a Tükörteremben, amelyet a Siklós-Villány tájegységről származó Bíbor-Birtok borainak kóstolója követ.

Szombaton szintén zenével kedveskedünk a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a kisebbeknek 15 órától a Kelekótya Zenekar játszik, 19 órától a Kávészünet Zenekar lép fel a Tükörteremben. Vasárnap, a fesztivál utolsó napján, a magyarországi Five Live Acapella koncertjére invitáljuk a klasszikus zene kedvelőit 11 órától a Református Templom Galériába. 12:30-tól Gyulai Zsuzsanna & Strófa Trió Belémfagy lassan a világ című előadását lehet megtekinteni a Szentháromság Római Katolikus Templomban. Az eseménysorozat záróakkordjaként 17 órától Fejes Krisztina zongoraművész és Illés Eszter fuvolaművész kamaraestjére kerül sor a Tükorteremben.

A 17. Ars Hungarica programja folyamatosan bővül. További részletek az esemény Facebook-oldalán és a www.szeben.ro oldalon találhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?