Sepsiszentgyörgyre érkezett Máté Bence világhírű természetfotós Vértelen vadászat című kiállítása

Augusztus 19-én, szombaton 19.30-kor nyitják meg Máté Bence világhírű természetfotós Vértelen vadászat című nagyszabású kiállítását Sepsiszentgyörgy Főterén. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette a fotós.

Országos premierként, Romániában először Sepsiszentgyörgyön láthatják Máté Bence világhírű természetfotós Vértelen vadászat című kiállítását augusztus 19. és szeptember 24. között a Főtéren. A kiállítást augusztus 19-én, szombaton 19.30 órakor nyitja meg Máté Bence természetfotós, Tánczos Barna szenátor, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója.

A Vértelen vadászat című kiállítást először 2018-ban láthatta a közönség Szegeden, azóta körbejárta Magyarország nagyobb városait, 9 városban összesen tíz helyszínen volt kiállítva. Külföldön először Strasburgban, majd Romániában Sepsiszentgyörgyön látható.

Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

A kiállítás gazdag, tizennyolc évet felölelő képanyaga felejthetetlen vizuális élményt kínál a több mint 300 négyzetméternyi üvegfelületen. A tárlat jelenlegi külalakját rengeteg kísérlet és gondosan megtervezett munkafolyamat előzte meg, az „U” alakú paravánoknál nemcsak a fotók minősége, hanem a megvilágítás és a dizájn is fontos szempont volt, hiszen a cél nem más, mint a lehető leghűbb módon visszaadni a természet színeit.

„Engem ha leraknak egy gyepre, ott megtalálom a szépséget” – vallja Máté Bence, aki legtöbbet otthonához közel, a Kiskunsági Nemzeti Parkban fotóz. Kihívásnak tekinti visszaadni egy fotón azokat az illatokat, hangokat, élményeket, amelyet ő él át. Szerinte a kitartás és a megújulásra való törekvés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valakiből jó fotós váljon, ám az utolsó szó mindig a természeté, és nem utolsó sorban a szerencsének is nagy szerepe van. 

A természetvédelem egyre fontosabb szerepet kap világszerte és mi, itt Erdélyben szerencsésnek vallhatjuk magunkat, mert gazdag növény és állatvilágunk van, vannak még ember által érintetlen területek és háborítatlan ökoszisztéma. „Minél fejlettebb egy ország, annál szegényebb az ökoszisztémája, Erdélyben pedig megvannak azok a természeti értékek, amelyeket nyugaton szeretnének, hogy meglegyenek” – hívta fel a figyelmet Máté Bence.

„Mi mindig vendégek vagyunk a természetben, nem szabad uralni a természetet, alázattal, partnerként kell viselkedni, én terepen vendég vagyok és igyekszem a tevékenységemmel nem tönkretenni a környezetemet. Szeretném arra a gondolkodásra ráirányítani a figyelmet, hogy itt van ez a sok szépség és mi hogyan változtathatunk a környezeti terhelésünkön” – emelte ki a fotós.

A nagyszabású sepsiszentgyörgyi kiállítást Máté Bence előadása zárja szeptember 23-án 18 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A kétórás, poénokkal és öniróniával tűzdelt előadáson a közönség bepillanthat a kulisszák mögé és többek között azt is megtudhatja, hogy hogyan vált Bencéből a világ egyik legjobb természetfotósa. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?