banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Sepsiszentgyörgyi Művészeti Központ: négyből rakják össze egy épület tervét

Négy magyarországi tervező különálló építészeti ötletét kell egybeolvasztani a Sepsiszentgyörgy központjában megépülő új művészeti központ megtervezésekor, mondta Antal Árpád. A polgármester arról tájékoztatott, hogy eredményt hirdettek a Bodok szálló helyére elképzelt kulturális központ megtervezésére kiírt nemzetközi építészeti ötletpályázaton.

A magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett és finanszírozott nemzetközi pályázatra 15 építésziroda nyújtott be ötletterveket, amelyek elbírálásakor a szakmai zsűri nem hirdetett első helyezettet, mert egyik sem aratott osztatlan sikert. Ehelyett 2 második és 2 harmadik helyezettet díjaztak. A kiválasztott 4 ötlet változatos építészeti megoldásokat kínál, mindegyikben vannak olyan elemek, amelyek összerakásából megszülethet a végleges terv – számolt be a városvezető.

Összefésülik a legjobb ötleteket

A polgármester szerint következő lépésként jövő héten dől el, hogy miként születik meg a végleges terv. Egyik forgatókönyv szerint a négy nyertes tervezőiroda közösen készíti el a végleges építészeti tervet, a másik változat az lehet, hogy egy ötödik tervezőt bíznak meg azzal, hogy fésülje össze a négy díjazott ötlet hasznosnak tartott elemeit.

A négy díjazott látványterv. Ezekből rakják össze a művészeti központ végleges rajzait

Mint arról beszámoltunk, a lebontásra váró Bodok szálloda helyén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a magyar építészeti minisztérium támogatásával szeretné megépíteni a város kulturális, ifjúsági életének ikonikus központját, amely új otthona lesz a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, a Tamási Áron Színháznak, az M Studio mozgásszínháznak, a Cimborák Bábszínháznak, az Erdélyi Művészeti Központnak, és ott lesz a Székelyföldi Filharmónia koncertterme is.

Antal Árpád elmondása szerint az az elvárás, hogy a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Központ majdani épülete legyen korszerű, magas minőségű és alacsony költségen működtethető, benne a térség legkorszerűbb koncerttermével.

A Bodok szálló bontási törmelékének keresnek helyet

Közeledik a Bodok szálloda bontása, hamarosan kiválasztják a kivitelező céget, de a munkálatok elkezdése előtt két kérdésre kell választ találniuk: mit kezdjenek a keletkező mintegy 5000 tonnányi építési hulladékkal, és azt milyen járművekkel és milyen útvonalon szállítsák ki a városból.

Hamarosan lebontják az egykori szállót | Fotó: Kovács Zsolt

A polgármester szerint az építkezési törmeléket nem lehet a város központjában leőrölni, mert az zajjal és porral járna, ezért nagyobb darabokban, legtöbb 16 tonnás kamionokkal szállítják majd el. Ehhez olyan útvonalat jelölnek ki, amely nem érinti a nemrég felújított utcákat. Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a Sepsi Aréna szomszédságában hamarosan megépülő Jégcsarnok töltésének használják fel a Bodok szálló törmelékeit.

Mint arról beszámoltunk, a Lázár János magyar építési miniszter és Antal Árpád polgármester által idén februárban aláírt megállapodás szerint a magyar kormány 13 millió euróval támogatja az új művészeti központ megépítését. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-ben 745 000 euróért vásárolta meg a Bodok szállodát, amelynek felújítását és újraindítását nem sikerült megoldaniuk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat úgy döntött, hogy a tízemeletes épületet lebontják, átmenetileg parkolót alakítanak ki a helyén, majd a térség legkorszerűbb kulturális központját építik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?