banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Kezdődik a pulzArt: minden művészeti ágban kínál csemegét a sepsiszentgyörgyi fesztivál

Jubileumi, tizedik alkalommal szervezik meg a sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs művészeti fesztivált, amely koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi programokat, képzőművészeti kiállításokat és műhelymunkákat kínál.

Az október 11. és 13. között zajló művészfesztivál idén az időtlen, low-tech megoldások és korunk high-tech világa találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül. A pulzArt programjait spanyol, francia, lengyel, magyarországi és hazai művészek előadásaiból, alkotásaiból állították össze.

Minden fül talál kedvére való zenei csemegét

Elektronikával fűszerezett dzsesszkoncertet ad a lengyel zenei szcéna egyik legígéretesebb új zenekarának tartott Klawo szombaton 21 órától a Háromszék Táncstúdióban. A francia-belga származású Alizarina klarinétjével és keverőpultjával érkezik, ugyanazon a napon 23 órától és élő hangszeres fellépésén a technótól a komolyzenei jegyekig többféle műfajt érint.

A Fonexoszkóp meditatív hangtájutazáson a fesztiválozók belehallgathatnak a város szívverésébe, természetes zörejeibe és morajlásaiba. Az Erzsébet parkban (rossz idő esetén a kőszínpadon) felállított hanginstallációhoz 15 percenként lehet majd csatlakozni szombaton 15–17, vasárnap pedig 12–15 óra között. A valós időben kevert frekvenciák fejhallgatón keresztül lesznek hallgathatóak.

Fotók: PulzArt Facebook oldala

A bakelithangzások szerelmesei a Bábel Kiskultúrban Vinyl Fair lemezvásáron szerezhetik be a legújabb darabokat gyűjteményükbe, és táncolhatnak egy jót küb_beat és tengrila eXistenZ – tisztelgés David Cronenberg előtt című vinylpartiján, pénteken 22 órától. A szombat esti pulzPartin fellép még a Budapestről érkező Infragandhi, a helyi előadókat pedig Bocsárdi Magor képviseli solo live actjével, valamint a Prezeng elektroakusztikus formáció.

Színházi kísérlet és látványművészet a pulzArt-on

Szombaton 19:30-tól a barcelonai Insectotròpics előadó- és látványművészeti társulat az Orpheus című előadást mutatja be, amely a színházat, a videót, a zenét és a vizuális művészetet innovatív, multidiszciplináris élménnyé ötvözi.

A helyi színészekből – Göllner Boróka, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, Pálffy Tibor – verbuválódott Teátrum - a P!Ng! című színházi kísérlettel készül a pulzArtozóknak szombaton 17 órától.

Hang és a vers, zene és költészet

A pulzArt 10. kiadásának irodalmi meghívottja Dan Sociu költő, aki Victor Nicolae Ciobanu előadóművésszel karöltve román nyelvű zenés verselőadást tart pénteken 19:30-tól a Bábel Kiskultúrban. A Köztes fény című előadás a hang és a vers, a zene és a költészet kapcsolatát, határait kutatja a sodró lendületű kortárs poémák és közel-keleti hangszerek együtthangzásában.

Művészműhelyek a pulzArt-on

A medencebag táskakészítő műhelye, már öt éve is hatalmas sikert aratott az alkotókedvűek körében, ezért idén visszatér a pulzArtra! A résztvevők használt reklámmolinókból választják ki a táska anyagát és a kiegészítőket (pánt, cipzár, kötél), és a medencebag munkatársainak segítségével kész táskával távoznak a helyszínről. A pénteken és szombaton is zajló műhelyre a részvétel regisztrációhoz kötött, IDE kattintva lehet jelentkezni.

A pénteki Saját jéghegy című workshopon a résztvevők betekintést nyerhetnek a Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia művészpáros által használt sokszorosító technikák némelyikébe. Pecsétek és nyomódúcok segítségével fognak textil- és papíralapú grafikai munkákat készíteni, illetve lehetőség lesz fehér pólót vagy szatyrot nyomtatni – otthonról hozott vagy a helyszínen vásárolt darabokat egyaránt.

Hallgatható képzőművészeti kiállítás is lesz

A pénteken megnyíló Encode, decode című hangzó kiállításon Albert Levente sepsiszentgyörgyi képzőművész munkáit a szemlélés mellett egész különleges módon tapasztalhatják meg az érdeklődők: meghallgathatják őket. A vizuális műalkotások hangra való leképezése a műélvezet új dimenzióit nyitja meg az érdeklődők számára, és színesíti a befogadás élményét.

A 10. pulzArt kortárs művészeti fesztivál több ingyenes programot is kínál, a fizetős előadásokra pedig 10 lejtől 50 lejig terjed a belépők ára. A diákok és nyugdíjasok fél áron szerezhetik be kedvezményes jegyeiket. Jegyek válthatók az www.eventim.ro weboldalon, illetve személyesen, a sepsiszentgyörgyi Városi Kulturális Szervezőirodában is lehet teljes árú és kedvezményes jegyeket venni, kizárólag készpénzes fizetéssel. Részletes program a www.pulzart.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?