Sepsiszentgyörgy: pénteken mutatják be Balázs Imre József legújabb verseskötetét

Pénteken mutatják be Sepsiszentgyörgyön Balázs Imre József kolozsvári költő legújabb, Éjszakák a zenben című verseskötetét. A rendezvényt a Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében tartják 18 órától. A szerző beszélgetőtársa György Evelin irodalmár lesz.

„Balázs Imre József legújabb verseskötete egy sokdimenziós labirintus. Útjai egyenrangúak, vezessenek szobákon, kihűlt világítótornyok romjain vagy hegyek mélységes mélyén át. Az elágazásoknál mindig meglepetés vár, leereszkedünk az alvilágba, majd lifttel száguldunk egy másik idősíkban meglátni, kitapintani, hallani, érezni, megtapasztalni, ami rejtve van, és ami nyilvánvaló. A prózaversek áradó mondatainak szövetét moha szálai és hajszálak gubanca adja, amelyben ott küzd fennakadva a történelem, a mitológia, a természet és az épített környezet. A szörnyek sem hiányoznak, hol a Gringottsból kitörő sárkány repül az olvasó fölé, hol Smaug félig nyitott szemébe kell belenéznie, hogy továbbhaladhasson a legmélyebb titkokat rejtő lény: önmaga felé” – olvasható a friss kötet fülszövegében.

Balázs Imre József | Fotó: Facebook

Balázs Imre József (1976, Székelyudvarhely) József Attila-díjas költő, irodalomtörténész és -kritikus, esszéíró, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató.

1998-ban diplomázott a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar–angol szakán, ugyanattól az évtől tanít az egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékén. 1999 óta a kolozsvári Korunk kulturális folyóirat irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, 2008 és 2012 között a lap főszerkesztője.

Debütkötete óta (Ismét másnap, versek, 1998) közel huszonöt vers-, tanulmány-, esszé és fordításkötete jelent meg, magyarul, románul és angolul, emellett közel tizenöt kötetet jegyez (társ)szerkesztőként, a 20. századi és kortárs magyar irodalom témakörében.

Legutóbbi önálló kötetei: Hadikórház a város szélén (publicisztikai írások, 2013); Jung a gépteremben (versek, 2014); Erdélyi magyar irodalom-olvasatok. Tanulmányok, esszék, kritikák (2015); Álomfarsang (gyermekversek, 2015); A tenger (gyermekversek, 2016); Ezeregy mondat. Kritikák a kortárs irodalomról (2017); Gellu Naum: Zebegény, a pingvin (Cartea cu Apolodor, műfordítás, Majtényi Erikkel közösen, 2018); Kirándulás a felhőben (régi és új gyermekversek, 2018); Max Blecher: Áttetsző test (Corp transparent, műfordítás, 2018); Üvegfej és homokóra. Déry Tibor korai műveiről (2019); Madárábécé (gyermekversek, 2020); A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben (2021); Egyformázni, különbözni (gyermekversek, 2022); Éjszakák a zenben (versek, 2022).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?