Páll Ágostonról szóló könyvet mutatnak be a Székely Nemzeti Múzeumban

Az Unesco Élő Szellemi Örökség díjjal kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmesterről szóló könyvet mutatnak be kedden, 2016. április 26-án 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.

Páll Ágoston neve ma Románia-szerte ismert, az országból elsőként nyerte el a rangos Unesco-díjat. Nem véletlenül: nem csupán Korond hagyományait sajátította el a családjától, de ismeri a teljes erdélyi kerámiakultúrát. Megrendelésekre könnyen elkészíti a szilágysági, barcasági, királyföldi edényeket is, technikai tudását, díszítőművészeti ismereteit sokan csodálják.

Szathmári Ferenc a Romániai Magyar Népművészeti Egyesület elnöke a Páll Ágoston, a korondi fazekas című könyvét egy hosszú interjúra alapozza, és több mint 150 képpel szemlélteti a mester életpályáját, munkamódszereit, kerámiáit.

„A fazekasságban benne van a víz, a levegő, a tűz. A fazekasság teremtő erő. Az agyagból új forma születik, kézzel formáltan. Aztán a fazekas kiégeti, hogy lelket leheljen bele.” – vallja a korondi mester.

A könyvbemutatón a szerzőn kívül jelen lesz a híres fazekas is a termékeivel. A könyvet bemutatja Szőcsné Gazda Enikő néprajzos muzeológus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?