Románia schengeni csatlakozása csökkenti az Erdély körüli feszültséget?

Csökken majd az ellentét Erdély elveszítését illetően, ha Románia csatlakozhat a schengeni övezethez, és így kevesebb jelentősége lesz a határnak – mondta Valer Moga történész. A gyulafehérvári 1918. december 1. Egyetem oktatója ezt az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm budapesti filmszínházi premierjén jelentette ki. 

Hétfő este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották meg az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm filmszínházi premierjét. A vetítést pódiumbeszélgetés követte, amelyen jelen voltak a film alkotói, Margittai Gábor és Major Anita, a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója és igazgató-helyettese. 

Az Uránia Filmszínházban a premiert próbavetítés előzte meg Fotó: Margittai Gábor Facebook oldala

„A filmben igyekeztünk szemléltetni az ellentétes, sőt, ellenséges véleményeket, hogyan élik meg a magyarok és a románok a száz évvel ezelőtt történteket" - idézte a Mandiner Margittai Gábort, aki hangsúlyozta, számára elfogadhatatlan, hogy bárki meghamisítsa a történelmet. A filmben – amelyet az MCC külhoni intézményeiben, így Erdélyben is levetítenek majd– ilyenre is mutattak példát. „Nem könnyű, de nem is lehetetlen Gyulafehérváron magyarként, felemelt fejjel élni” – jelentette ki Gudor Kund Botond református esperes történész, aki szintén jelen volt a beszélgetésen. Szerinte az együttélés egyik fő szabálya, ha elfogadjuk, hogy a hősök és a történetek mások, és lehet ezeket tisztelni, nem muszáj egymással szembeállítani őket. „Az igazi történetírás, amikor a hősökről őszintén tudunk beszélni. Lélek kell, megértés, és nagy tisztelet egymás iránt” – tette hozzá. 

Valer Moga történész - a Mandiner beszámolója szerint - a pódiumbeszélgetésen arról is beszélt, hogy zemély szerint nem ellenzi a székelyek autonómiáját, ám úgy véli, az egyházi autonómiának kellett megvalósulnia, ez pedig megtörtént. Kérdésre válaszolva megjegyezte, teljes a konszenzus Romániában, hogy nemzeti ünnep legyen december 1-je, mert az erdélyi románoknak nagy boldogságot jelent, hogy végre úgy élhetnek a saját országukban, ahogy mindig is akartak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?