Többen kifogásolták a december 1-jei díszkivilágítást Csíkszeredában – reagált a polgármester

A prefektusi hivatal kérésére a román nemzeti trikolór színeivel világították ki december elsején a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házát. A városháza gesztusa nem minden csíkszeredai lakos tetszését nyerte el, sokan adtak hangot nemtetszésüknek főleg a közösségi oldalakon. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere csütörtökön reagált a kritikus hangokra.

A városvezető Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy október 23-án – a város életében először – magyar nemzeti színekkel világították meg Csíkszereda több középületét. A polgármester leírta azt is, hogy a korábbi évektől eltérően 2021-ben először Csíkszereda Városháza, kiegészítve a hagyományos március 15-i és október 23-i megemlékezéseket, ünnepséget szervezett augusztus 20-án és október 6-án, illetve társszervezője volt a Fodor-kertben tartott trianoni megemlékezésnek is. „A leghangosabb kritikusokat nem láttam ezeken az ünnepségeken, megemlékezéseken” – fogalmazott Korodi Attila.

„Hiszem és vallom, hogy minden egyes lehetőséget meg kell ragadni, hogy megéljük nemzeti identitásunkat, hagyományainkat, gyökereinket, mind a mindennapokban, mind ünnepségeken, megemlékezéseken. Használnunk kell anyanyelvünket, ahol csak lehet, fontos, hogy a gyermekeink magyar iskolákban tanuljanak, itthon kell maradnunk, családot alapítanunk, életet építenünk, és ezek mellett minél több lehetőséget teremtsünk olyan eseményekre, amelyek segítenek megélni magyarságunkat” – fejtette ki a városvezető.

????????Több jelzés is érkezett amiatt, hogy tegnap a Prefektusi Hivatal kérésére piros-sárga-kék kivilágítást kapott a...

Közzétette: Korodi Attila – 2021. december 1., szerda

Korodi Attila megjegyezte: december 1-je a magyar közösség számára nem ünnep, és mindaddig, amíg a többségi nemzet nem tartja be az 1918-ban Gyulafehérváron vállaltakat, nem is lesz. Ugyanakkor hozzátette: közéleti tevékenysége során sokszor elmondta, és továbbra is életbevágóan fontosnak tartja minél többször, minél hangosabban elmondani, minél többször, minél határozottabban emlékeztetni a román közvéleményt ezekre a vállalásokra.

Az elöljáró felidézte Advent első vasárnapján elhangzott beszédét, amelyben kifejtette: a csíkszeredai közösségnek román anyanyelvű tagjai is vannak. „Intézményként, városházaként a román állam ünnepén meg kell adnunk a tiszteletet. Ez a tisztelet nem egyenlő az elfogadással, és soha nem szabad egyenlő legyen a feladással! A tisztelet a jövőépítés alapja, és pontosan annyira fontos, amennyire a magyar közösség számára fontosak az 1918. decemberében Gyulafehérváron vállaltak” – részletezte Korodi.

„Akkor szabad valaki, ha bármikor, amikor szükségét érzi, élhet velük. Én ezt a fajta szabadságot szeretem. Ettől tisztelem a másikat, és elvárom közösségünk tiszteletét másoktól is!” – zárult a csíkszeredai polgármester bejegyzése.

(Címlapkép: Informația Harghitei)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?