Csoma Botond: „Nem hiszem, hogy bármi sértő lett volna”

Erősödött a magyarellenes hangulatkeltés: Csoma Botond egyik kijelentését és a román nemzeti ünnepen az RMDSZ távolmaradását, illetve jókívánságának hiányát összemossák a román hírtelevíziók, amivel a magyarellenes hangokat, például az AUR retorikáját és egyes PNL-s memondóemberek kisebbségellenes magatartását erősítik. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba pénteken a Digi24 műsorában, ahol elmondta: nyilatkozatát a gyulafehérvári nyilatkozat szellemében fogalmazta meg, amivel senkit nem bántott meg.

„Adrian Cozma következetesen magyarellenes magatartást tanúsít, visszaeső, nem először követ el ilyet. A Facebookon írtam, hogy még mindig hiszünk az ünnepi ülésen elhangzott gondolatokban. Nem hiszem, hogy ez ok lenne a koalíció felbontására” – fejtette ki Csoma Botond a Digi24 hírtelevíziónak, hozzátéve, hogy a PNL-ben nem láttam más, az Adrian Cozmáéhoz hasonló megnyilvánulást.

„Nem hiszem, hogy ez ok lenne a koalíció felbontására – ismételte el Csoma Botond. – Néhányan félreértették az üzenetet, néhányan nem akarták félreérteni, nem kommentálom. Ezeket a kijelentéseket az gyulafehérvári nyilatkozat szellemében tettem. Nem hiszem, hogy bármi sértő lett volna” – mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Arról, hogy a beszédét követően Marcel Ciolacu PSD-elnök „politikai következményekről” beszélt, Csoma Botond azt mondta: „Nem tudom, mire gondolt”.

Csoma Botond | Fotó forrása: RMDSZ

Mint ismert, a november 28-ai parlamenti ünnepi ülésen felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát. A politikus kijelentette, hogy a francia-német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. „Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is, és ez tükröződött a gyulafehérvéri nyilatkozat szövegében” – mondta a frakcióvezető.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje különleges jelentőségét a román nép kollektív tudatában, de emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal terhelt korszak kezdetét jelentette – mondta a képviselő.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) teljes frakciójával együtt kivonult Csoma Botond beszéde közben a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésről. George Simion pártelnök történelemhamisítással vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, aki szerinte azt állította, hogy „a románok jogtalanul vették el Erdélyt, amelyik nemcsak a románoké, hanem a magyaroké is”. Simion sajnálatát fejezte ki, hogy az AUR volt az egyetlen párt, amelyik nem tűrte el az RMDSZ „arcátlanságát”. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormánykoalíció „tolerálja” az RMDSZ-t.

Ehhez kapcsolódott pénteken az újabb támadás az RMDSZ ellen: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője kifakadt és az RMDSZ kormányból való kizárását követeli amiatt, hogy a Szövetség nem köszöntötte a románokat december 1-jei nemzeti ünnepükön. Ezúttal a hírhedt Szatmár megyei Adrian Cozma és a Teleorman megyei Eugen Pîrvulescu az, aki a magyar érdekvédelmi szövetség ellen hangolja a román közvéleményt.

Amint a Maszolon megírtuk, a PNL Szatmár megyei szervezetének elnöke szerint „az RMDSZ-nek nincs mit keresnie Románia kormányában. Az RMDSZ vezetőinek nem volt semmilyen üzenetük a román nemzeti ünnepen. Még annyi sem, hogy boldog ünnepet!” – fakadt ki a politikus. A magyarellenes kirohanásairól már jól ismert Szatmár megyei politikus hozzátette, „ideje újragondolni a kormánykoalíció összetételét”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Teleorman megyei PNL elnöke, Eugen Pîrvulescu is. „Az RMDSZ lépjen ki a kormányból! Erdély Romániáé volt és lesz!” – fakadt ki a politikus. Azzal kapcsolatban, hogy a Szövetség nem tett közzé jókívánságot a román nemzeti ünnepen, a Teleorman megyei politikus kijelentette: „Románia szuverén, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Ha ezt nem akarják elfogadni, akkor lépjenek ki a kormányból!”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?